Відбулася Урочиста академія з нагоди 150-річчя Педагогічного фахового коледжу Львівського університету

27.02.2021 | 13:56

25 лютого 2021 року Педагогічний коледж Львівського національного університету імені Івана Франка відзначив своє 150-річчя. У зв’язку з карантинними обмеженнями Урочиста академія з нагоди ювілею відбулася на платформі «Microsoft Teams». До святкування долучилися представники влади, запрошені гості, випускники Педагогічного фахового коледжу, а також адміністрація, викладачі та студенти Університету.

З вітальним словом до учасників заходу звернулася директорка Педагогічного фахового коледжу Оксана Сурмач. Вона привітала усіх зі святом й зазначила: «Наш коледж є однією з найдавніших академічних шкіл в Україні. Освітянські підвалини коледжу закладалися впродовж усього періоду його функціонування. Особливо хотіла би наголосити на розвитку коледжу після проголошення Незалежності нашої держави. Велику роль у цьому відіграло наше долучення до Львівського національного університету імені Івана Франка. Важливим є те, що сьогодні, як і раніше, ми відчуваємо велику підтримку і розуміння від ректорату Університету, зокрема від Ректора Володимира Петровича Мельника та усієї університетської спільноти».

Після цього до вітального слова запросили Ректора Львівського університету, члена-кореспондента НАН України, професора Володимира Мельника. Звертаючись до педагогічного колективу коледжу, Володимир Петрович зазначив: «Незважаючи на те, що на Сході України йде війна, незважаючи на усі карантинні обмеження і загрози, ми з великою і щирою радістю святкуємо ювілей Педагогічного фахового коледжу, бо усвідомлюємо надважливу роль вчителя і роль колективу, який готує майбутніх вчителів. Саме якісна освіта є тією передумовою, яка визначає динаміку поступу держави! Тому ми віддаємо належне тій історії, яку пройшов Педагогічний коледж, тим завданням, які він вирішує сьогодні в таких непростих обставинах».

Ректор додав, що історія і сьогоднішня постава коледжу засвідчують, що педагогічний колектив, незважаючи на численні економічні та політичні зміни упродовж років існування, завжди розвивався з розумінням тієї важливої  місії вчителя і школи в житті суспільства й завжди відповідав на виклики часу. Підсумовуючи Володимир Петрович висловив вдячність викладачам і співробітникам Педагогічного коледжу за відповідальну і професійну працю, за внесок у формування молодої людини, фахівця, який творитиме нову українську школу на засадах національної ідентичності й виховуватиме свідому молодь.

Директорка Педагогічного коледжу Оксана Сурмач виступила із короткою промовою про сьогодення та перспективи розвитку навчального закладу. «Педагогічний коледж – це завжди рух уперед, це ознака життя і розвитку, це поєднання енергії молодості із мудрістю зрілих років. В усі часи свого розвитку коледж був складовою освітнього та виховного процесу, джерелом висококваліфікованих кадрів», – зауважила Оксана Іванівна. Вона розповіла про заснування коледжу, про відомих випускників та найважливіші віхи в історії існування закладу.

Зазначимо, що Педагогічний коледж веде свою історію безперервного функціонування з 25 лютого 1871 року, від Державної жіночої учительської семінарії, заснованої відповідно до Статуту, затвердженого у Відні Міністерством віросповідань і освіти Австрії та Розпорядженням Крайової шкільної ради у Львові.

Наприкінці свого виступу Оксана Сурмач зачитала привітання з нагоди ювілею від багаторічної директорки Педагогічного коледжу, кандидатки психологічних наук, заслуженої працівниці освіти України Дани Бородій. Звертаючись до колективу, Дана Іванівна згадала шлях свого професійного становлення у колективі Педагогічного коледжу, а також висловила вдячність Ректорові Університету за багаторічну співпрацю, підтримку, розуміння. «Зі 150-річним ювілеєм вітаю рідну Alma Mater, яка в далекому 1969 році дала мені першу путівку у вир тривалої, більш ніж півстолітньої, педагогічної діяльності. Щемливе і трепетне хвилювання викликають в душі спогади про нелегкі, тривалі роки праці у педагогічному середовищі. Багаторічна історія функціонування навчального закладу не завжди була однозначною і простою. Були складні періоди, були підйоми і злети. Підтвердженням є той факт, що з 2005 року в коледжі успішно готували педагогів-бакалаврів із семи найбільш актуальних на той час спеціальностей, і це в майбутньому послужило фундаментом для утворення факультету педагогічної освіти», – йшлося у привітанні.

Після вітальних слів розпочалося нагородження працівників та студентів Педагогічного коледжу. Володимир Мельник відзначив викладачів коледжу грамотами Ректора за багаторічну працю і сумлінне виконання посадових обов’язків, а також ознайомив учасників заходу із переліком працівників коледжу, які отримали грамоти Львівської обласної державної адміністрації за вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих фахівців для освітянської галузі, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 150-річчя з дня заснування навчального закладу.

Від імені Львівської міської ради привітала колектив коледжу та вручила подяки керуюча справами виконавчого комітету міської ради Наталія Алєксєєва. Звертаючись до учасників заходу, вона зазначила: «150 років – це тривалий шлях, за яким стоїть зусилля не одного покоління викладачів, працівників, студентів та випускників. Висловлюю вам вдячність за докладені зусилля і хочу подякувати колективу, який працює над вихованням молодих педагогів, а також побажати успішної майбутньої діяльності».

До вітань приєдналася начальниця управління інновацій, дистанційного навчання, координації закладів вищої освіти і науки, професійної освіти, планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку і звітності  Департаменту освіти і науки ЛОДА Ольга Котовська, яка вручила викладачам коледжу грамоти Департаменту освіти і науки й додала, що сьогоднішній ювілей – це гарна нагода переосмислити пройдений шлях та, зберігаючи традиції, творити нові можливості для розвитку як коледжу, так й Університету.

Заступниця директора коледжу з навчальної роботи Ольга Сулим зачитала наказ директора про відзначення грамотами працівників та студентів коледжу, після чого з вітальним словом виступив голова Первинної профспілкової організації працівників Університету Юліан Бек. Він також відзначив працівників коледжу грамотами й побажав педагогічному колективу успіхів у непростий час реформування освітянської галузі.

До вітальних слів долучилися випускники Педагогічного коледжу: вчителька початкових класів ПШ № 53 м. Львова, вчителька вищої кваліфікаційної категорії, вчителька-методистка, експертка Центру якості освіти при МОН України Оксана Гарматій, директорка закладу дошкільної освіти (ясла-садок) № 150 Львівської міської ради Лариса Чудовська, начальниця відділу методичного забезпечення соціальної роботи Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді (ЛОЦСССДМ) Наталя Тибура, а також директорка ПШ № 53 Львівської міської ради Наталія Ворона.

На завершення Урочистої академії прозвучав студентський гімн «Гаудеамус».

Більше фото на сторінці Педагогічного фахового коледжу у Фейсбук https://www.facebook.com/groups/869944306398718