“Сумую за тим періодом, коли мої однодумці були внутрішньо вільними…” Ірина Калинець

05.12.2020 | 22:59

День пам’яті Ірини Калинець

(80 років від дня народження)

«Сумую за тим періодом, коли мої однодумці були внутрішньо вільними. Ми не могли миритись з тим, що найвизначніші моменти нашої історії, культури, релігії безжалісно перекручувались. Ми вірили, що Україна буде незалежною, тільки не знали, коли саме. З одного боку, можна сказати, що той перший арешт перекреслив життя, але з другого — ні, бо воно малу іншу програму. Я зовсім не заздрю тим, які обирали позицію байдужості та відстороненості, бо то штовхало на компроміс із совістю, а значить на служіння злу. Якщо за чимось і шкодую, то тільки за змарнованим часом, який можна було б використати для інтенсивнішої роботи».

Ірина Калинець

Стасів-Калинець Ірина — українська письменниця, поетеса, культуролог, публіцист, шестидесятниця, багаторічний політв’язень радянських таборів, діяч дисидентського руху, активістка українського національного і правозахисного руху, філолог.

Ірина Калинець брала щонайактивнішу участь   у пробудженні вільного культурного та громадського життя Львова: читання публічних лекцій про Василя Стуса, участь у створенні Клубу молодих учених, згодом Товариства Лева, участь у створенні й роботі групи «Євшан-зiлля», яка почала видавати незалежний культурологічний альманах, участь у створенні Товариства української мови (ТУМ), «Меморіалу», Народного Руху України. Учасник руху за відродження УГКЦ.

З дитинства палко мріяла про незалежність України.

Окрім активної громадської роботи плідно працювала на творчій і науковій ниві. Вона опублікувала збірки «Поезії»  і «Шлюб з полином», спільну книжку з Ігорем Калинцем «Це ми, Господи», цікаві дитячі видання «Лелека і Чорна Хмара», «Казки іграшкового телефону», історичний детектив «Вбивство тисячолітньої давності». З-під її пера вийшли ґрунтовні літературознавчі та культурологічні розвідки «Студії над «Словом про Ігорів похід», «Загадки хрещення Русі», «Епоха гунів та її передісторія», «Тарас Шевченко і св. Августин», численні публіцистичні статті та есе.

Ірина Стасів Калинець була впевненою і цілеспрямованою людиною. З нею часто можна було не погоджуватися, вона бувала категоричною, іноді –різкою. Але вона була яскравою, непересічною особистістю, вірною своїм переконанням та своїм уявленням про добро й зло, і завжди казала те, що думала. Блискучий оратор, вона завжди підкорювала будь-яку аудиторію.

Будьмо гідні її настанов!

Соболевська О.Б., викладач української мови та літератури