ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНА КОМПОЗИЦІЯ «ШЛЯХ ДО ТАРАСА» у Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці

28.03.2024 | 16:27
ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНА КОМПОЗИЦІЯ «ШЛЯХ ДО ТАРАСА» відбулась у
Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці 26 березня у читальній залі бібліотеки.
«В дні перемог, і в дні поразок,
В щасливі дні, і в дні сумні
Іду з дитинства до Тараса,
Несу думки свої земні.», –
такими словами відкрила захід Ярослава Сокольська, заступник директора. Це рядки із пісні у виконанні українського співака Василя Зінкевича на слова Юрія Рибчинського за музикою Олександра Осадчого. Промовиця відзначила, що цього року відзначається 210-а річниця від дня народження Великого Кобзаря, що всі ми українці і хоч у кожного із нас своя життєва дорога, усіх нас єднав та єднає шлях до нього.
З вітальним словом звернулась до присутніх Оксана Кумецька, т.в.о. директора бібліотеки. Зазначила, що особливого значення має вшанування пам’яті Тараса Шевченка, коли воно відбувається за участі молоді, відбувається у бібліотеці, що є не лише закладом із надання інформації, а й осередком культури та просвітництва.
А далі – чарівне дійство, що занурило у світ Генія та дало можливість сповна відчути Шевченків дух, як саму душу українського народу, що змалку живе у кожному із нас.
Творили культурне свято студенти Техніко-економічного фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка» під керівництвом викладача Ірини Дикої. Кожне слово, написане Тарасом Шевченком, яке звучало цього дня у залі, неповторне і актуальне досі. В час боротьби проти російського окупанта, коли наш народ ціною крові захисників і захисниць виборює свою незалежність, Шевченкові слова є втіленням духу і гідності українців, лунають закликом до дії.
Піднесена атмосфера, яка панувала у залі, майстерне й талановите виконання студентами творів Шевченка, сприяли глибокому сприйняттю, а відтак і ще глибшому осмисленню творчого надбання Тараса Шевченка усіма присутніми. Серед них бібліотекарі, освітяни та чимало молоді. Цього разу учасниками заходу стали студенти Педагогічного фахового коледжу Львівського національного університету імені Івана Франка на чолі з Романою Михайлишин, викладачем, завідувачем циклової комісії педагогічно-психологічних та соціальних дисциплін, методистом навчально-методичного підрозділу.
Не у минуле, а в майбутнє ідемо з Великим Кобзарем. Про це зазначила у виступі Романа Михайлишин.
Дирекція бібліотеки висловлює щиру подяку усім присутнім за участь, студентам техніко-економічного коледжу за виступи. Кожний захід, присвячений Великому Кобзарю, який відбувається за участі молоді, свідчить про реалізацію одного із напрямів діяльності бібліотеки – культурно-просвітницький, який покликаний формувати патріотизм та духовість, розвивати творчі здібності молодих людей та слідувати заповітам невмирущого Тараса Шевченка:
«Борітеся – поборете, вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава і воля святая!».
Шевченкове свято відбулось за ініціативи та організації Ярослави Сокольської, Ірини Дикої та за підтримки керівництва бібліотеки та навчальних закладів.
Твори Шевченка звучали у виконанні:
Кара Ростислав.”Мені тринадцятий минало…”
Мина Юлія, Литвин Христина, Галамай Злата, Грицин Юлія,Щебель Марта, Антонічук Вікторія. Коспозиція “Музей Шевченкової поезії”.
Федечко Софія. “Якби зустрілися ми знову”.
Чиж Ярина. “Доля”.
Зибер Анастасія. “Катерина”.
Стецик Анна. “Ми вкупочці колись росли”.
Андрух Вікторія. “Чи то недоля та неволя…”.
Пойда Анастасія. “І мертвим, і живим, і ненародженим…”
Мельник Ярослав. Олександр Олесь. “Європа мовчала”.
Паньків Іван. Олександр Олесь. “Чари ночі”.
Прозвучали пісні:
Ангеліна.Ткаченко. “Ой на горі роман цвіте”.
Марта Щебель “Україна рок-н-рол”.
Каріна Фік. “Думи мої…”
За матеріалами бібліотеки