Зустріч у Домі Франка

24.09.2018 | 21:55

Студенти Педагогічного коледжу  Львівського національного університету імені Івана Франка із великою приємністю прийняли запрошення п.Ярослава Пітка, голови Львівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Тараса Шевченка, взяти участь у заходах з нагоди ювілею «Просвіти». Учасників і гостей святкування, серед яких були групи ДШВ-12 і ДШС-11 Коледжу, гостинно прийняв Дім Франка – Franko House.
Зі вступним словом виступив п.Ярослав Пітко, який пригадав, що метою створення Товариства було повернення до ідей, декларованих Головною Руською Радою 1848 р., виголошених Собором Руських Вчених, та відкинутих тодішніми москвофілами, а саме: єдність українського народу від Карпат по Кубань та його окремішність від народів польського та російського.
Доповідач висвітлив складний шлях до порозуміння молодого літератора, а згодом видатного письменника, редактора і науковця Івана Франка з наймасовішим у Східній Галичині товариством “Просвіта”. Акцентував на тому, що публікації творів Франка у виданнях та періодиці “Просвіти” якнайкраще ілюструють взаємне бажання співпраці, не дивлячись на ідеологічні розбіжності, які особливо проявлялися наприкінці ХІХ ст.
“Діяльність обласної “Просвіти” — спільна праця районних і міських організацій, із розгалуженою мережею первинних осередків, що є в структурі організацій і все це — єдиний моноліт, об’єднаний великою ідеєю побудови Української Самостійної Соборної Держави” . — Підсумував Я.Пітко.
Дякуємо Михайлишин Романі Романівні, методистові коледжу, за надану інформацію і можливість відвідати таку подію.

           Світлана Деміхова, викладач української мови та літератури


Фото: Мар’яна Шумило, студентка групи  ДШВ-12.