Зенон Коваль: «Завжди залишайтесь українцями»

24.02.2017 | 14:46

23 лютого 2017 р. студенти групи ШКВ-12 (викладач Сенич Г.Б.) взяли участь  у зустрічі із бельгійським дипломатом українського походження Зеноном Ковалем,яка відбулась  в актовій залі головного корпусу НА «Львівська політехніка». Тема заходу: «Українці Бельгії для України і світу – очима бельгійського дипломата українського роду».

Пан Зенон громадянин Бельгії, дипломат  українського  походження вважає себе справжнім українцем. Він чудово розмовляє українською і вважає,  що розмовляти рідною мовою зобов’язаний кожен хто вважає себе українцем. Щодо цієї думки, гість привів чудовий приклад із власного життя: «У дитинстві (у Бельгії), ми з сестрою пробували на дозвіллі розмовляти французькою мовою між собою. Коли це почув батько, то строго нам заборонив це робити, наголосивши, що вдома розмовляйте лише українською», – згадує Зенон Коваль.

Під час зустрічі обговорювались такі теми:образ України у Бельгії; імідж України у Франції – країні професійного інтересу дипломата Зенона Коваля; мова Бельгії – співжиття без конфлікту; українці Бельгії: питання збереження української ідентичності.

Пан Зенон часто розповідає про Україну бельгійцям, намагається донести правду про події  війни на Сході громадянам Євросоюзу, адже не всі засоби масової інформації об’єктивно висвітлюють факти. Пан Зенон хоче, аби Україну знали в Бельгії і у світі.

На зустрічі Зенон Коваль відповів на питання студентів, викладачів, інтелігенції, журналістів і громадськості Львова.

Довідка. Зенон Коваль – Радник з питань UNESCO та OECP у представництві «Валлонія-Брюссель» при Посольстві Бельгії у Парижі. Очолював згадані представництва у Празі, Ханої, Тунісі і Варшаві. Колишній директор Департаментів євроінтеграції і міжнародних культурних зв’язків у Міністерстві міжнародних зв’язків франкомовної частини Бельгії.

Сенич Галина, викладач суспільних дисциплін