Засідання обласного методичного об’єднання викладачів історії України закладів фахової передвищої освіти Львівської області

11.02.2020 | 16:34

5 лютого 2020 року у Педагогічному коледжі ЛНУ імені Івана Франка відбулося засідання обласного методичного об’єднання викладачів історії України закладів фахової передвищої освіти Львівської області.

Орловський С. А., голова обласного методичного об’єднання викладачів історії України, привітав учасників заходу та побажав енергії і  наснаги для досягнення нових успіхів у професійній діяльності, ознайомив з планом роботи  на другий семестр 2019-2020 навчального року.

З вітальним словом до учасників зустрічі звернулася  СурмачО.І.,  кандидат історичних  наук, доцент, директор Коледжу, яка презентувала  історію Педагогічного коледжу, розповіла про  досягненнями викладачів та студентів,  їх участь  у різноманітних заходах.

У рамках обласного методичного об’єднання відбувся семінар-дискусія на тему “Україна і революція – нова реальність, нові виклики”.

 Шукалович А.М., кандидат історичних наук, викладач  філософії  та історії України Педагогічного коледжу виступила з доповіддю на тему «Революція  як  феномен. Історичний  контекст  та суспільно-політичні   реалії України початку ХХІ століття». Було зазначено: “Слово „революція”, як відзначають філософи та політологи, неоднозначне і навіть парадоксальне. “Революція” одночасно зворотна і незворотна, є дією історичної сили та людським звершенням, поверненням до минулого та відкриттям майбутнього.Одним із наймасштабніших протестних рухів останніх років була українська Революція Гідності, яку зазвичай порівнювали з “Помаранчевою” революцією (типовим зразком “кольорових” революцій).В обох випадках протести спровокували глибоку політичну кризу, зміну влади і  Україна ставала полем протистояння Заходу і Росії. “

Івах О.С., викладач соціології  та історії України, викладач-методист, голова циклової комісії викладачів гуманітарної  та соціально-економічної підготовки  Педагогічного коледжу презентувала матеріали на тему “Гібридна війна як форма новітнього конфлікту”. Викладач наголосила на характерних особливостях “гібридних війн”, їх передумовах та причинах. Дана тема є предметом спеціальних досліджень, адже гібридна війна є конфліктом нового типу, який все частіше зустрічається у світовій практиці зокрема в Україні.

Присутні  мали змогу познайомитись з цікавими матеріалами, взяли участь в обговоренні та дискусії з даної теми семінару.

Учасники методичного об’єднання також обговорили організаційні моменти щодо проведення ХХХ обласної олімпіади з історії України серед студентів закладів фахової передвищої освіти Львівської області.

Технічний супровід забезпечувала завідувач лабораторією та викладач циклової комісії викладачів гуманітарної  та соціально-економічної підготовки  Педагогічного коледжу Сенич Г.Б.

На завершення заходу присутні  відвідали бібліотеку Коледжу та ознайомились з літературою видавництва “Літопис  УПА”.

Івах О.С., голова циклової комісії викладачів

гуманітарної  та соціально-економічної підготовки