З Божим благословенням та відкритим серцем

02.11.2016 | 11:09

30 жовтня 2016 року  у Педагогічному коледжі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулось закриття виставки  Віри Шевченко «Щоденник волонтера», під час якого  художниця провела  майстер-клас з техніки валяння. У заході  взяли участь  викладачі та студенти Педагогічного коледжу та факультету педагогічної освіти.

  Віра Григорівна, психолог, арт-терапевт, волонтер, акцентувала увагу присутніх на   актуальності  техніки  валяння. Художниця зупинилась  на значенні кольорів при створенні композицій з вовни та різноманітності вовняної нитки.  Кольоротерапія  дозволяє пізнавати себе та навколишній світ. У художній творчості людина втілює свої емоції, почуття, надії, страхи, сумніви, конфлікти і відбувається це на підсвідомому рівні.  Через художні образи наше несвідоме взаємодіє зі свідомістю.

Майстриня  наголосила на позитивному впливі кінестетичних відчуттів  при підготовці нитки до роботи. Віра Шевченко зазначила, що творення художніх робіт  з шерсті  є  дієвим способом соціальної адаптації, у тому числі для воїнів, які повертаються з АТО. Комбатанти часто  соціально дезадаптовані, перебувають у стані бойового трансу,   не готові повернутись до мирного  життя. Арт-терапія дає їм можливість відкрити себе, більш активно і самостійно брати участь у житті суспільства. Це дуже важливо і для самих  бійців, і для їх сімей.

Арт-терапія в останні роки набула  і педагогічного спрямування. У майстер класі брали участь не лише студенти спеціальностей корекційної та соціальної педагогіки, а й майбутні вчителі початкових класів та вихователі дітей дошкільного віку. Студенти отримали цікаву інформацію та стимул  використати  здобуті  знання  і  перші навички  на практиці.

Роботи, що  є частиною експозиції Віри Шевченко та групи психологів-волонтерів  «Єдність – це сила, що творить історію. Українським волонтерам присвячується»   були представлені  у  Педагогічному коледжі впродовж двох тижнів і нікого не залишили байдужими. Ця виставка була створена з метою організації благодійних аукціонів для збору коштів на потреби поранених бійців.

Кожен представлений твір – це біль і молитва, втрата і надія.  Виставку благословив  військовий капелан Гарнізонного храму святих апостолів  Петра і Павла  о. Михайло Білецький з вірою у  мир в Україні та щасливе повернення  українських воїнів.

                                                          

                                                         Світлини Володимира Крука

Галина Сенич, викладач Педагогічного коледжу