ВИСТАВКА ПИСАНОК

04.04.2017 | 19:08

03 квітня у методичному кабінеті Педагогічного коледжу Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася виставка робіт викладачів «Писанко ! Ти символ України !

          Любові й миру вірна берегине.

Відкрила виставку Романа Михайлишин, методист Коледжу, яка відзначила, що разом з рушниками, вишитими сорочками писанкарство є одним з найунікальніших видів українського народного мистецтва, а українські писанки –шедеври мініатюрного живопису, створеного руками народу.

Життєдайна сила писанки, її неповторна краса, багатство орнаментальних композицій, звичаї та обряди, пов’язані з нею, захоплювали дослідників феномену писанки.

Мистецтво писанки привертало увагу етнографів, фольклористів, мистецтвознавців і як  стародавній звичай, і як прояв таланту народних художників – мініатюристів.

Першим українським дослідником писанки був професор Харківського університету Микола Сумцов, який у 1881 році видав розвідку «Писанки».

Оригінальний орнамент писанок не лише чарує своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, він містить глибоку символіку, що дійшла до нашого часу та єднає із традицією минулого.

Із мистецького погляду писанка вражає витонченістю розпису на маленькій площині, довершеністю і багатством композиційних варіантів, орнаментальних елементів та мотивів.  «Писанковою мовою незчисленні творці донесли до наших днів  генетичну пам’ять українського народу, зримо увічнили його уявлення про світ, його .думку, предківську віру», –  зазначає етнолог-дослідник Олесь Фісун.

«Писанка – це світло сонця і світло душі, подих неба і дух землі, це геній нашого народу. З неї, як із невибутнього яйця-райця, безкінечно струмує творча сила митців з народу», – зауважує етнограф Вадим Мицик.

В Україні писанка стала мірилом краси: «Гарна, мов писанка».  Тарас Шевченко на весь світ  проголосив: «Село на нашій Україні, неначе писанка село…».

         «Якби наш народ не створив нічого іншого, окрім писанки, то і цього було б досить, аби зайняти почесне  місце в пантеоні  цивілізованих націй», – писав народознавець  Василь Скуратівський.

Свої писанкові вироби продемонстрували: Романа Михайлишин, методист Коледжу, Тетяна Нежура і  Любов Назарук, викладач художньої праці, Віра Корнят, к.п.н, викладач соціальної педагогіки, Зоряна Ланцута, викладач української мови, Анна Собчук, викладач англійської мови

Ольга Сулим, заступник директора з навчально-виховної роботи відзначила, що українські писанкарі щиро, з частими помислами і любов’ю ставляться до цього виду мистецтва. Пишуть писанки, передаючи свої безцінні знання і уміння дітям, талановитим учням, представникам різних країн, які відвідують Україну зберігаючи давні традиції й культуру нашого народу.

На мистецькому рівні виконані роботи викладачів Коледжу, які вражають різноманітністю орнаменту, естетичною вишуканістю.

 

 Романа Михайлишин, методист Коледжу.

Фото Володимира Крука