Викладачі Педколеджу взяли участь у заходах із вшанування пам’яті Івана Франка

29.05.2021 | 09:55

Сьогодні, 28 травня, минає 105 років від часу смерті Великого Каменяра, Патрона Львівського університету Івана Франка. Традиційно у цей день академічна спільнота Університету долучилася до заходів зі вшанування пам’яті видатного Українця.

Представники Університету віддали шану Іванові Франкові покладанням квітів до його могили на Личаківському кладовищі і спільно з представниками Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, духовенством, керівництвом та громадою міста й області взяли участь у панахиді біля могили Івана Франка на Личаківському кладовищі, яку відправив отець Назарій Мисяковський.

Музичний супровід заходу здійснювала Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик», у виконанні якої прозвучали стрілецька пісня «Ой там при долині» та Франкове «Не пора».

Звертаючись до присутніх, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка Богдан Тихолоз зазначив, що «рівно 100 років тому, 28 травня 1921 року Франко знайшов свій вічний спочинок тут, на цьому місці, де пізніше постала символічна фігура Каменяра». Богдан Сергійович констатував, що цьогоріч минають 105-ті роковини від часу того, коли Франко покинув цей світ, додавши, що «це була довга і холодна весна і Франко дуже прагнув сонця, так і не дочекавшись його». Цитуючи Митрополита Андрея Шептицького, Богдан Тихолоз зазначив, що смерть Івана Франка була найбільшою втратою українського народу у великій війні. «Франко випустив з рук каменярський молот, але покоління його нащадків взяло до рук не молоти, а кріси, боронячи українську незалежність. Сьогодні ми згадуємо Івана Франка не просто як великого письменника, мислителя і політичного діяча. Ми вшановуємо в його особі всіх воїнів за незалежність України. Смерть має свій маєстат, перед яким слова зайві. Та ще більшим є маєстат Вічності. Франко уже належить Вічності, та Українська Держава складає йому данину шани і вдячності», – підсумував Богдан Тихолоз.

Голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький підкреслив, що «про Франка дуже важко промовляти без пафосу, адже як ще можна говорити про Генія». Губернатор області зазначив: «Франко – це Геній, який на століття вперед показав, хто ми і куди ми йдемо.  Пройшло вже 105 років, але цей дух, що тіло рве до бою, нікуди не подівся і нехай нікуди не подінеться від кожного з нас».

Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак висловила вдячність усім, хто долучився до заходів зі вшанування пам’яті Івана Франка. «Епоха модернової доби культури, яку фактично заснував Франко, на жаль, перейшла у військові дії, у боротьбу, яка триває і сьогодні. Тому ми повинні пам’ятати не лише про культуру, яку ніс Франко в український народ для його розвитку та збагачення, а й про принципи, які сповідував наш Каменяр – жити серед людей і задля людей», – наголосила Ірина Гримак.

Директорка Департаменту розвитку Львівської міської ради, в.о. начальника управління культури Львівської міської ради Наталія Бунда, віддаючи шану Великому Українцю, зауважила, що Франко для кожного є різним: «Кожна людина бачить у ньому ті риси, які відчуває в собі і хоче наслідувати. Кожен українець несе відповідальність за свою державу і від кожного з нас залежить те, якою Україна буде завтра».

Директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Богдан Лазорак зачитав перед присутніми вірш Івана Франка «Гримить! Благодатна пора наступає…» і зазначив, що разом з квітами, які поклали до могили Каменяра, делегація з Нагуєвич привезла частинку рідної землі Івана Франка.

Завершенням заходу стало спільне виконання Державного Гімну України.