Викладачі Коледжу взяли участь у заходах вшанування пам’яті жертв Голодоморів в Україні

30.11.2021 | 17:52

 

 

26 листопада 2021 року академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка вшанувала пам’ять жертв однієї з найстрашніших трагедій в історії України – Голодомору 1932-1933 років. Традиційно студенти та викладачі виклали перед пам’ятником Іванові Франку хрест із лампадок – символ страждань, які випали на долю нашого народу, і водночас невгасимої сили та віри української нації.

Після запалювання лампадок студенти, працівники та представники духовенства вшанували жертв трагедії спільною щирою молитвою. Чин панахиди провів капелан Львівського університету отець Мар’ян Мисяковський. «Дуже символічно, що для вшанування пам’яті ми запалюємо свічки. Адже свічка – жертвенна: вона дає світло і тепло, знищуючи саму себе. Ми знаємо, що для того, аби свічка горіла їй необхідний кисень як ресурс для життя, якого в неї не можна відбирати. На моє переконання, свічка уособлює весь народ. Маючи гіркий досвід минулого, наше завдання – більше ніколи не дозволяти, аби хтось обмежував нам доступ до того, що дозволяє жити.  Світімо, гріймо і пам’ятаймо у своїх молитвах про тих, хто віддав життя у час Голодомору», – наголосив отець Мар’ян.

Перший проректор Львівського університету Андрій Гукалюк подякував усім небайдужим учасникам заходу за збереження пам’яті про мільйони невинних, життя яких забрав акт геноциду українського народу, організований радянським антилюдським режимом. «В історії українського народу було багато важких часів, але Голодомор – найбільша, найгіркіша трагедія. Пам’ять про ці дні, яку традиційно підтримує університетська спільнота, є дуже важливим фактором формування цінностей у молодого покоління», – зазначив Андрій Федорович.

На завершення заходу голова профкому студентів ЛНУ ім. Івана Франка Микола Спересенко закликав усіх долучитися до всеукраїнської акції – запалити свічку 27 листопада (субота) о 16.00 та берегти і поширювати пам’ять про жертву українського народу 1932-1933 років.