Викладачі Коледжу взяли участь у заходах вшанування пам’яті Патріарха Йосифа Сліпого

18.02.2022 | 20:32
Академічна спільнота Університету вшанувала пам’ять Патріарха Йосифа Сліпого

17 лютого 2022 року виповнюється 130 років від дня народження церковного діяча, мецената, предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого (1892-1984). З цієї нагоди спільнота Львівського університету вшанувала пам’ять Патріарха, поклавши квіти до меморіальної дошки, що розташована на фасаді географічного факультету.

Йосиф Сліпий був людиною непохитної віри і могутньої сили духу, з гідністю пройшов усі випробування, залишив по собі велику духовну та інтелектуальну спадщину та доклав значних зусиль для створення української самобутньої Церкви. Віддаючи шану пам’яті Патріарха, проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Університету Володимир Качмар процитував Йосипа Сліпого. ««Дорогі мої, поставте собі одне питання: що про Вас одного дня скаже історія?». Ці слова Патріарха Йосифа крізь віки адресовані до кожного з нас», – наголосив Володимир Михайлович.

Декан географічного факультету Володимир Біланюк подякував усім, хто долучився до заходу. «Кожен українець повинен пам’ятати три заповіти: заповіт Володимира Мономаха, заповіт Тараса Шевченка та заповіт Йосифа Сліпого, слова якого викарбувані на меморіальній таблиці: «Моліться, працюйте і боріться за збереження християнської душі кожної людини українського роду і за весь український нарід», – підсумував Володимир Біланюк й акцентував на вагомій історичній ролі Йосифа Сліпого в історії України та основних віхах його життєпису, які переплітаються з історією сучасного корпусу географічного факультету Львівського університету.

Так, приміщення географічного факультету має свою цікаву й захопливу історію – його побудували у 1889 році за проєктом Сильвестра Гавришкевича, як один із корпусів Львівської греко-католицької духовної семінарії. У 1929 році з ініціативи митрополита Андрея Шептицького тут відбулося відкриття Греко-католицької богословської академії, першим ректором якої був Йосиф Сліпий. Після того, як 1939-го радянська влада закрила семінарію, її приміщення перейшли у розпорядження Університету.