Викладачі Коледжу взяли участь у заходах вшанування пам’яті Героїв Майдану та захисників України

22.11.2021 | 17:03

21 листопада 2021 року, в День Гідності та Свободи, академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка вшанувала пам’ять Героїв Майдану та захисників України. Представники ЛНУ ім. Івана Франка на чолі з Ректором поклали квіти до пам’ятників борців за волю, які були студентами та випускниками Університету.

За наше право бути повноцінною частиною демократичного світу, самим визначати власну долю і творити гідне майбутнє віддали життя члени університетської родини, Герої Небесної Сотні – Ігор Костенко, Богдан Сольчаник, Сергій Кемський, Дмитро Чернявський, Володимир Жеребний,  Сергій Дідич та інші. Сьогодні пам’ять про них вшанували словами вдячності і молитви. Так, спершу академічна спільнота вирушила на географічний факультет, аби покласти квіти до пам’ятника студенту-географу Ігорю Костенку.

Декан географічного факультету Львівського університету Володимир Біланюк пригадав основні моменти життєпису Героя Небесної Сотні та зазначив, що він, як і кожен з нас, мав свободу вибору – бути байдужим чи наполегливим. «Ігор Костенко обрав наполегливість, яка супроводжувала його в успішному навчанні, активній роботі та громадській позиції. Тож, коли він відчув загрозу свободи для України, разом із своїми побратимами – Героями Небесної Сотні – виступив проти влади, яка втратила гідність. Виступив для боротьби за європейські цінності. Тепер перед нами стоїть завдання – пам’ятати тих, хто віддав життя за нашу свободу, та виховати нове покоління українців на засадах патріотизму», – наголосив Володимир Біланюк.

Надалі відбулось покладання квітів до меморіальної дошки студентові-економісту Дмитру Чернявському, що на фасаді економічного факультету. До присутніх звернувся декан економічного факультету Ростислав Михайлишин, відновивши в пам’яті спогади про Дмитра Чернявського. «Він завжди був патріотом, і, коли довелося захищати свою країну, обстоювати права свого народу, Дмитро Чернявський віддав власне життя. Ми повинні пам’ятати його подвиг і робити все для того, аби ця сторінка нашої історії більше не повторилася», – зазначив Ростислав Михайлишин.

Також в цей день університетська спільнота вирішила вшанувати й тих сподвижників, які віддали свої життя у боротьбі за волю держави на Сході України. Так, відбулося покладання квітів до могили старшого викладача Львівського національного університету імені Івана Франка, Героя України Володимира Труша на Личаківському кладовищі.

Звертаючись до колег та студентів, виконувачка обов’язків декана факультету культури і мистецтв Майя Гарбузюк зауважила, що в її пам’яті Володимир Труш постає як надзвичайна, м’яка, життєлюбна, світла людина. «Але в час, коли довелося йти на Схід України, від відкрив в собі і відкрив для нас неймовірного воїна. Ініціація війною – це той виклик, за який щоденно платимо ми і за який заплатив життям Володимир Труш», – додала Майя Гарбузюк.

До присутніх також звернуся виконував обов’язків декана філологічного факультету Роман Крохмальний. «Володимир Труш залишив світлий спогад в душі кожного з тих, хто мав честь з ним спілкуватися. І його подвиг утвердиться в його ж словах: «Не ми обираємо Батьківщину, а Батьківщина обирає нас»», – відзначив Роман Крохмальний.

Під час меморіальних заходів, звертаючись до університетської родини, Ректор Володимир Мельник подякував за виявлену єдність та небайдужість. «Я радий, що ми зібралися разом у такий важливий день – День Гідності та Свободи. Проте не лише сьогодні, але й завжди ми повинні мати добру пам’ять про той подвиг, який здійснили молоді людини на Майдані, і головне – втілювати ту мету, заради якої віддали свої життя борці за Свободу і Гідність. Я переконаний, що Університет був і є тим середовищем, у якому формуються українська нація, формуються люди, які визначають сутність закону і напрямки руху всього народу. Люди, які мають ту велику відповідальність – йти проти натовпу, йти проти влади і виборювати свої права на національному рівні», – акцентував Володимир Мельник і додав, що «Україна є тоді, коли є свідомі українці».

Також, принагідно, представники академічної спільноти вшанували пам’ять Ректора Івана Вакарчука та патрона Львівського університету – Івана Франка, поклавши квіти до їхніх могил на Личаківському кладовищі.