Викладачі Коледжу взяли участь у заходах вшанування Героїв Листопадового Чину

02.11.2022 | 15:31
Академічна спільнота Університету вшанувала Героїв Листопадового Чину

1 листопада 2022 року академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка відзначила 104-ту річницю Листопадового Чину та проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.

Зважаючи на безпекову ситуацію, традиційної пішої ходи не було, проте студенти, представники адміністрації та профспілкової організації Університету, представники влади міста та області, народні депутати України і громадськість міста віддали шану полеглим Героям біля Меморіалу Українським Січовим Стрільцям та воїнам Української Галицької Армії на Янівському кладовищі.

Зокрема, біля Меморіалу відбулася поминальна панахида, а згодом громадське віче зі спільною молитвою за душі полеглих Героїв. Захід відбувався за участі зведеного хору Львівського університету.

Перед присутніми виступив доцент кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського ЛНУ ім. Івана Франка Олег Павлишин. Олег Йосипович констатував, що Університет віддавна щорічно вшановує учасників Листопадового Чину та творців Західноукраїнської Народної Республіки – тих патріотів які виборювали незалежність у Галичині та в Наддніпрянщині в роки Національної революції.

«Для львів’ян День Листопадового зриву є особливо вагомим святом. У 1918 році, в ніч на перше листопада, українські військові формування під командуванням сотника Дмитра Вітовського встановили у Львові українську владу. Над міською ратушею та на інших ключових установах Львова вперше в українській історії замайорів синьо-жовтий прапор», – зазначив доповідач, провівши для присутніх короткий історичний екскурс найважливішими подіями того часу.

Олег Павлишин також провів паралелі між тодішнім повстанням і теперішньою боротьбою українського народу. «Цього року вшанування пам’яті учасників Листопадового Чину має особливий зміст. Як і в буремні роки  Української революції, сьогодні українці ведуть збройну боротьбу проти агресора. Тепер у складі українського війська є воїни з різних куточків України та світу, – акцентував професор. – Парадокс історії полягає в тому, що супротивник, у боротьбі з яким українці виборювали право за владу у Львові і Східній Галичини в листопаді 1918 року – Польща – сьогодні є нашим стратегічним партнером. Польський народ беззастережно підтримує нашу боротьбу проти росії, допомагає у військовому спорядженні та гуманітарному плані, прихистив мільйони наших біженців».

«Вшановуючи учасників Листопадового повстання, ми символічно вшановуємо усіх тих, хто проливав і проливає кров за державну незалежність України – в роки Національно-визвольних змагань, у міжвоєнний період, бійців Української Повстанської Армії, героїв Небесної Сотні й сьогоднішніх воїнів Збройних сил України, які жертвують своїм життям заради нашого майбутнього», – наголосив Олег Йосипович, підсумовуючи свій виступ.

Під час урочистостей до присутніх традиційно звернувся видатний український поет і прозаїк, громадський діяч, Почесний доктор Львівського університету Ігор Калинець.

«Традиційно 1 листопада ми збираємося не лише для того, аби вшанувати пам’ять померлих, але й відзначити важливість інших визначних для нашої історії дат. Однією з таких є дата відходу у Вічність видатного українця Митрополита Андрея Шептицького 1 листопада 1944 року. Ми пам’ятаємо про нього, і нашим святим обов’язком було встановлення пам’ятника на його честь. Також вшановуємо пам’ять наших вояків – Українських Січових Стрільців та Української Галицької Армії – борців за волю і незалежність України. Тому я радий, що така традиція продовжується до сьогодні, що наша пам’ять жива», – зазначив Ігор Калинець.

Також Ігор Миронович коротко розповів студентам про історію Янівського кладовища, традицію вшанування військових поховань у передвоєнному Львові та за часів радянського режиму, детально зупинився на історії створення Меморіалу та відзначив доцільність вшанування інших знакових постатей в українській історії.

Ігор Калинець закликав молодь частіше відвідувати особливі для всього українства місця, одним з яких є  Меморіал Українським Січовим Стрільцям та воїнам УГА.

На завершення заходу усі присутні виконали Гімн України та вирушили до могили поета, прозаїка, перекладача, літературознавця, випускника Львівського університету Богдана-Ігоря Антонича, щоб покласти квіти та вшанувати його пам’ять.

Також академічна спільнота Львівського університету відвідала Меморіал пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму в Україні, де вшанувала усіх загиблих та закатованих хвилиною мовчання.

Ректор Університету, професор Володимир Мельник подякував студентам та усім присутнім за участь у заходах, які спрямовані на збереження пам’яті про борців за волю України та про жертв політичних репресій. «Найкращим пошануванням пам’яті усіх, хто віддав своє життя за вільну Україну, є наша щоденна праця, наша нинішня спільна боротьба проти російського агресора, наша відповідальність за долю України. Тому натхненно працюйте, добре навчайтеся і шануйте кожен день, який ми маємо можливість проживати завдяки Збройним силам України і багатьом поколінням воїнів, які виборювали наше право на життя у суверенній Українській Державі», – зазначив, звертаючись до студентської молоді, Ректор Університету.

Світлини: Олега Вівчарика та Олександра Лавриновича
Прес-центр Львівського університету