Вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні в Педагогічному коледжі

20.02.2020 | 15:23

День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Заходи пам’яті відбулись у Педагогічному коледжі Львівського національного університету імені Івана Франка. Викладачі циклової комісії гуманітарної  та соціально економічної підготовки разом зі студентським самоврядуванням організували перегляд фільму «Зима, що нас змінила» для усіх студентів.

З вступним словом до присутніх звернулась голова циклової комісії  Івах О.С.:

«Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 21 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 84 герої, після 21 лютого – ще 18. Точну кількість загиблих ми не знаємо і сьогодні.

Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні. 104-ом Героя Небесної Сотні Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України, а троє іноземців (громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб  Хурція і Давид Кіпіані) посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Пам’ятаймо про кожного Героя!»

На завершення заходу присутні вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.

Сенич Г.Б., завідувач лабораторії

ї