Відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського

04.10.2016 | 11:17

Участь студентів та викладачів Педагогічного коледжу

в урочистих відзначення 150-річчя

від дня народження Михайла Грушевського

           У вересні 2016 р. минає 150 років від дня народження першого голови української держави у новітні часи та найвизначнішого українського історика – Михайла Грушевського. Цей  ювілей важливий для всього українства. Студенти і викладачі взяли участь у відзначеннях цієї дати як в Україні, так і за кордоном.

           16 вересня 2016 року студенти спеціальності «Початкова освіта» (група ШКВ-21) та викладачі суспільних дисциплін Івах О.С., Сенич Г.Б. взяли участь у Міжнародному симпозіумі «Михайло Грушевський: знане і незнане», який провів Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного  університету «Львівська політехніка». Учасники заходу обговорювали питання життя та діяльності видатного політичного, громадського та наукового діяча.

 У приміщенні Педагогічного коледжу викладачі суспільних дисциплін  оформили інформаційні стенди «Михайло Грушевський – перший Президент України».

Місто Холм, яке було засноване ще у ХІІІ ст королем Данилом Галицьким, для урочистостей було вибране не випадково, адже саме тут народився історик, громадський та політичний діяч Михайло Грушевський.  Як писав він у своїй «Автобіографії»: «Я був їх старший син, роджений 17(29) вересня ст. ст. 1866 р. в Холмі, де батько був тоді … учителем “греко-уніятської” гімназії».

           У складі  делегації  Львівського суспільно – культурного товариства “Холмщина”  викладач коледжу Сенич Г.Б. взяла участь  ювілейних святкуваннях 150- річчя від дня народження славного сина  Холмської землі, першого Президента України, Михайла Грушевського у Холмі.  В урочистих заходах взяли участь офіційні представники України і Польщі, а саме: Надзвичайний та Повноважений посол України в Польщі Андрій Дещиця, генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк;  українці, які проживають в Польщі, а також представники громадських організацій Надсяння, Підляшшя, Бойківщини та Лемківщини. Під час урочистих заходів українська делегація відвідала Православну кафедральну церкву св. Івана Богослова, де був охрещений Михайло Грушевський, взяла участь у Божественій Літургії з нагоди свята Холмської ікони Божої Матері та у панахиді і освяченні хреста в пам’ять Михайла Грушевського. Також відбулося покладання вінків до меморіальної дошки на будинку по вулиці Сінкевича, 8, де проживав Грушевський. 21-23 вересня відбулась Міжнародна наукова конференція “Михайло Грушевський та його Мала Батьківщина Холмщина у ХІХ-ХХ століттях”. Конференція пройшла на високому організаційному і науковому рівні завдяки старанням і клопіткій праці голови Українського товариства в Любліні доктора Григорія Купріяновича.  Невід’ємними елементами холмських відзначень стали кілька тематичних виставок; наприклад, «Де сонце вперше повило своїм промінням», концепцію якої розробили в Історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського у Києві,  Державний меморіальний музей М. Грушевського у Львові презентував прем’єру «Михайло Грушевський 1866—1934. Життя та творчість».

               29 вересня 2016 року відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника Михайлові Грушевському, пам’ятне віче за участі духовенства, представників адміністрації міста й області, громадськості Львова та заходи у  Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського, зокрема відбулось урочисте погашення поштової марки, присвяченої 150-річчю від дня народження видатного діяча, круглий стіл “Михайло Грушевський. Історія, яку творив і писав Він”, презентація науково-музейного видання “Листування Михайла, Марії та Катерини Грушевських. Книга друга” та  музейного фільму “14-й місяць Михайла Грушевського у Львові”. Студенти та викладачі   взяли участь у покладанні квітів та оглянули виставки: “Михайло Грушевський в образотворчому мистецтві”, “Родина Грушевських: нові сторінки життєпису в епістолярії”, “Михайло Грушевський – вчений, історик, державний муж”.

 

Сенич Г.Б., заступник директора з виховної роботи