Відкрита лекція «Іноземці в лавах УПА»

21.10.2019 | 10:57

11 жовтня 2019 р. в Педагогічному коледжі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася лекція приурочена 77-річчю з часу створення УПА, символічним днем заснування якої є 14 жовтня 1942 р.

Цьогоріч директор Коледжу кандидат історичних наук, доцент Сурмач О.І. презентувала доповідь «Іноземці в лавах УПА».

Оксана Іванівна закцентувала свою увагу на кількох тезах, а саме: «Український національно-визвольний рух 40-50-х рр. ХХ ст., який мав одну цікаву особливість: участь у ньому брали представники багатьох народів Європи та Азії. Причиною активної участі іноземців у лавах УПА була боротьба західних українців проти двох тоталітарних режимів — німецького та радянського».

Спільна боротьба українців та іноземців в лавах УПА засвідчила прагнення народів Східної Європи та СРСР жити у власних національних державах, а не у складі «союзу» чи «рейху». Доповідач продемонструвала документи, які ілюструють діяльність представників різних національностей у підрозділах УПА, спогади повстанців про чужинців, а також подала фотоматеріали, короткі біографії бійців УПА неукраїнської національності.

Історики сперечаються, чи мали громадяни інших держав істотний вплив на формування визвольного руху в Україні. Втім, сам факт такого союзництва у розпал світової війни викликає захоплення. Маючи організовану структуру і ресурси для ведення підпільної боротьби, українські націоналісти зуміли залучити до своїх лав цілі підрозділи іноземців, незгодних із комуністичним ладом та нацистським режимом. І впродовж декількох років у центрі Європи чужі люди, з інакшим менталітетом і традиціями, боролися та гинули за Україну, відстоюючи водночас незалежність своїх держав.

Незалежність прийшла до нас як результат багаторічних змагань не одного покоління українців, а серед них – й сотень тисяч вояків УПА та членів ОУН, які поклали на вівтар незалежності свої молоді життя, заплатили за неї десятиліттями таборів.

На завершення заходу зі словами подяки виступила заступник директора з навчально-виховної роботи Сулим О.І., яка наголосила на важливості поданої теми, адже ця презентація є «належною пам’яттю учасникам визвольної боротьби».

Голова циклової комісії викладачів гуманітарної та соціально-економічної підготовки Івах О.С. наголосила: «Знати правдиву історію УПА – обов’язок кожного українця, що хоче вирватися з тенет брехні та фальші. Тому дякуємо Вам за цю лекцію».