Відкрита лекція «Феномен Івана Франка»

09.11.2018 | 13:51

З метою глибше ознайомити першокурсників з видатними постатями, пов’язаними з історією Університету та міста, у рамках проекту «Визначні особистості в історико-культурному вимірі України»  у Педагогічному коледжі  відбулась традиційна відкрита лекція «Феномен «Івана Франка».

Слухачі мали змогу познайомитись з цікавими фактами з життя і творчості Івана Яковича Франка –  видатного українського письменника, поета, публіциста, перекладача, ученого, громадського і політичного діяча.

Провела лекцію викладач української мови та літератури Цигилик  – Копцюх О.О.

Іванові Яковичу Франкові належить, либонь, найпочесніше право представляти Україну в “галереї найвищих інтелектуальних досягнень” народів світу. Віддаючи престол національного генія України “поету з ласки Божої” Тарасові Шевченку, він, без сумніву, не був ніким з українських вчених та митців перевершений у своїй титанічній працездатності, у різнобічності таланту та розмаїтті обдарувань, у ролі, яку зіграв у становленні української нації.

Нерідко Івана Франка називають титаном праціЄвген Маланюк свого часу писав: «Свідомо чи несвідомо, з власного пересвідчення чи з чужого голосу, але кожен, почувши ім’я Франка, здіймає шапку незалежно від свого місця народження. Тут діє інстинкт величі».

Славне ім’я Івана Яковича  й сьогодні спонукає кожного, і того, хто лиш пробує власні сили в науці, поезії, громадській діяльності, і того, хто вже став визнаним авторитетом, до особливої відповідальності перед власною совістю та суспільством.  Враховуючи той могутній вплив Івана Франка на формування  української нації світоч його має стати зразком для дальших творчих  інтелектуальних змагань українства.

Сенич Галина, завідувач лабораторії