Відкрита лекція до відзначення 150-річчя від дня народження Костянтини Малицької

03.06.2022 | 12:30

Імена великих учителів, вихователів повинна записувати історія золотими  буквами, бо вони орють ниву людського духа, засівають її чистим зерном ідей, дбають про розвій людських чеснот і ведуть людськість на вершини духовної  довершеності.

Северина Кабаровська

26 травня  2022 року Львівський обласний будинок учителя організував  відзначення 150-річчя від дня народження Костянтини Малицької – відомої педагогині, письменниці, поетки, редакторки, громадської діячки. У рамках відзначення  Романою Михайлишин, методистом навчально-методичного підрозділу, головою циклової комісії викладачів педагогічно-психологічних  і соціальних дисциплін, завідувачкою кабінету історії педагогіки, асистентом кафедри загальної педагогіки та педагогіки вищої школи факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка, була проведена лекція-презентація  «З когорти завзятущих духом».

Лекторка ознайомила з життєвим шляхом Костянтини Малицької, її педагогічною й громадською діяльністю;

  • педагогічними ідеями та поглядами, кредом яких було пізнати, зрозуміти, вивчити душу  дитини, потім виховувати і навчати.

Крізь призму своєї епохи педагог дивилась на багато десятиліть вперед. Вона стверджувала, що нова система шкільної освіти має змінитися у сферах

контакту –  центром, головною рушійною силою  всієї  системи має стати учень.

Педагогічні ідеї Костянтини Малицької основані на принципах любові, гуманізму, патріотизму, культуровідповідності, природовідповідності;

  • літературною діяльністю, в якій твори письменниці відзначилися глибиною проникнення в психологію дитячого світу, майстерним використанням художніх деталей, багатством і красою мови.

Письменниця у своїх творах відобразила багатогранність і неповторність дитячого світу, показала роль дитини у житті  суспільства, по-новому підійшла до образу матері, звернулась до біблійних тем,  показала особливості формування національного характеру, його роль у вселюдському поступі.

Завершила лекцію вершиною творчості Костянтини Малицької – поезією «Чом, чом, чом земле моя…», яка  стала народною піснею.

“Костянтина Малицька належить до тієї когорти визначних особистостей, яка все своє життя присвятила справі виховання молодого покоління. Не склала жодного матеріального капіталу, зате своєю самовідданою працею помножила капітал народної сили”.

М. Кострова