Відбулась відкрита лекція: «Українська народна писанка: символіка і традиції»

11.05.2022 | 09:53

10 травня 2022 р. відбулася відкрита онлайн-лекція на тему«Українська народна писанка: символіка і традиції» (Лекторка: Ланцута З.Я.) Зміст і презентаційні матеріали лекції  були присвячені цікавим питанням історії походження писанок , символіки орнаментів , особливостей розвитку традиції писанкарства і пошанування писанки в Україні та світі.

Слухачі мали змогу поглибити свої знання про мітологічно-обрядовий зміст писанкування, його давність. Особливо цікаво було простежувати поєднання поганських і християнських символів в писанці, зрозуміти глибокий зміст значення природних кольорів  і матеріалів на поверхні Великодніх яєць. Група орнаментів, які найбільше поширені на українських писанках показує різнорідні знаки Всесвіту і Сонця. В їх основі лежить символічне зображення Сонця, що є джерелом світла і життя. За своєю формою вони різні. Саме такі символи і знаки стали підставою для висновків про те, що писанка своєю історією сягає в дохристиянські часи. Але варто відзначити,  що саме християнський період розвитку писанкарства став першим  розквітом і піднесенням цього мистецтва, оскільки додає цікавої надприродної інтерпретації його символіки. Християнство не тільки прийняло більшу частину давніх звичаїв солярного культу, але й надало тим давнім обрядам і звичаям нову християнське тлумачення і підняло їх до нового розквіту. Якщо в доісторичні часи яйце символізувало зародження життя, бо навесні давало життя пташатам, то в християнському розумінні воно стає символом Христа, який поборовши смерть, дає людству вічне життя. Подібну інтерпретацію отримують інші символи на писанках.

З писанкою в культурі нашого народу пов’язані ряд великодніх звичаїв, частина яких розкриває функцію писанки як оберега, інші – як посередника між земним і потойбічним світом.

Писанка крізь віки пронесла і зберегла культурний код українців, стала впізнаваним і шанованим нашим знаком у світі, глибиною духовного наповнення  орнаментів залишається джерелом сили і змоги відродитися після кожної зими, є християнським символом перемоги життя над смертю і світлиною дитинства нашої душі. Нашим покликом є обов’язок плекати це мистецтво, продовжуючи національну традицію свого народу, що є невичерпним джерелом життя.

Викладач: Ланцута З.Я.