Відбулась відкрита лекція на тему: «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!»

25.11.2022 | 12:35

Щороку, в четверту суботу листопада, Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

24 листопада 2022 року традиційно відбулась відкрита лекція    доц. Оксани СУРМАЧ,   цього року на тему  «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!»

” Україна втратила внаслідок Голодомору і масових штучних голодів мільйони людських життів. У 2006-му Законом України Голодомор 1932–1933 років визнаний геноцидом Українського народу.

“Цього року ми вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни росії проти України, яка супроводжується геноцидними практиками проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані,  –  зазначила Оксана Іванівна.

У 2022-му День пам’яті жертв голодоморів припадає на 26 листопада. Цьогорічна кампанія на вшанування пам’яті жертв Голодомору проходить  під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

Пам’ятаємо злочин сталінського геноциду та його жертв. Єднаємося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги. Роз’єднаність і непорозуміння стали причиною втрати українцями власної держави у 1920-х, її окупації більшовиками і вчинення злочину геноциду.

“Але зараз Україна і світ – інші. Ми маємо власну державу та Збройні сили, підтримку світу, військову, фінансову, дипломатичну допомогу. І найголовніше – згуртованість народу. Тому ми вистоїмо й переможемо (Український інститут національної пам’яті), ” – наголосила лектор.

На завершення Оксана СУРМАЧ  звернулась до викладачів і студентів: “В умовах повномасштабної війни один із ключових способів вшанувати пам’ять убитих голодом  – долучитися до акції «Запали свічку» та закликати українців і людей по всьому світу засвітити вогник у кожній домівці як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу України й готовності докласти зусиль, щоб геноциди не повторювалися.”

у цей ж день студрада коледжу організували  перегляд фільму «Гіркі жнива».

 

Технічний супровід і фото  Оксани СОБОЛЕВСЬКОЇ.

Галина Сенич, викладач.