«Від оптичної ілюзії — до цифрової реальності»

23.09.2020 | 12:13

          Студенти спеціальності 027 Музеєзнавство, пам’яткознавство  у рамках занять з дисципліни “Комп’ютерна графіка” відвідали виставковий проєкт, який презентують Львівський історичний музей та Львівський фотомузей Романа Метельського «Від оптичної ілюзії — до цифрової реальності».  Цей проєкт  є спробою ретроспективного показу розвитку львівської фотографії від перших спроб даґеротипного фіксування об’єктів, які здійснював у 18391841 роках доктор медицини, професор природної історії іфізики Львівського університету Йоган (Ян) Ґлойснер, — до сучасної цифрової фіксації реальності.

Тут зібрано все необхідне кінообладнання від початку і до кінця XX століття. Різні країни та материки, різні типи і формати плівок розповідають історію світового любительського кіно. Однією з окрас цієї експозиції є бокс для підводної кінозйомки, виготовлений власноруч Героєм Небесної Сотні Юрієм Вербицьким та його братом.

Одна з вітрин присвячена 3D-моделюванню. В ній можна оглянути відеозразки 3D-зйомок та 3D моделі, виготовлену на їхній основі. Вітрину представляє відома у цій галузі фірма «Skeiron».

Раритетними є експонати фототехніки, які зберігають у збірці ЛІМу, зокрема
найстаріша на виставці фотокамера 60-х років ХІХ ст., два стереоскопи початку ХХ ст.
Лише на виставці є нагода побачити даґеротип із портретом невідомого чоловіка
(фотограф Польман, близько 1843 р.) і амбротип із зображенням невідомої жінки
(фотограф невідомий, 1854 — бл. 1865 р.).

Представлена техніка — від фотоапаратів, кінокамер до аксесуарів — є не просто антуражем, а яскравим свідченням розвитку технічної фотодумки, методики створення фотографії, кінопродукції від початку винаходу фотографування до наших днів.

За матеріалами  статті  «Від оптичної ілюзії — до цифрової реальності» Романа Кошіва.

Фото на стор Коледжу у Фейсбук