Вечір – спомин «Чорнобиля гіркий полин»

06.05.2016 | 10:18

Скажіть мені де вихід…подивіться.

За душу мою зболену моліть.

Чом ви спите? Прошу вас схаменіться

За смерть мою, задушену живіть.

Ірина Пошивак, студентка

            26 квітня 1986 року! У пам’яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо. 26 квітня 2016 р. в актовому залі факультету педагогічної освіти і Педагогічного коледжу відбувся вечір-спомин до 30-х роковин Чорнобильської катастрофи «Чорнобиля гіркий полин».

          З’явившись під знаком біблійної зірки Полин, той «чорний Чорнобиль» став якщо й не розплатою, то найсерйознішою пересторогою нашому варварству. Ця зірка Полин наче була послана з майбутнього як грізне попередження нам усім: опам’ятайтеся, задумайтеся, поки не запізно. Саме такий заклик прозвучав у композиції за участю учнів 2-в класу СЗШ №54 під керівництвом класного керівника Химиці Р.А. Постановка дітей зворушила присутніх у залі.

Підсилили емоційне сприйняття  подій  відеоматеріали, що відтворювали сцени мирного  життя у Прип’яті до катастрофи,  кадри сучасного «міста-фантома», фото загиблих героїв та  хвилина мовчання.

     Не залишила байдужими глядачів і розповідь учасника ліквідації аварії на Чорнобильській атомній станції.  Сьогодні Кусько Сергій Дмитрович начальник сектора боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України на львівській залізниці, а у 1986 році він був бійцем строкової служби і вже 27 квітня брав участь у евакуації населення з міста Прип’ять. І сьогодні він пам’ятає свої слова: «Це лише на три дні…»

          На вечорі прозвучали  вірші  у виконанні студентів  факультету та коледжу: Тетяни Кравчук, Христини Приступи, Тетяни Козак, Олени Сяркевич, Андрія Кравця, Анжели Дільної, Андріани Ронік  і авторські твори Ірини Пошивак – студентки ІІ курсу початкової освіти  факультету педагогічної освіти.

         Для всіх, хто прямо чи побічно причетний до трагедії Чорнобиля та її наслідків, час ніби розділився на дві частини: до 26 квітня 1986 року і після нього, тому недаремно пісня «Два кольори»  стала символом червоного і чорного  в долі України та її народу. Цю пісню виконала Христина Полева студентка IV курсу Педагогічного коледжу.

       У виконанні хору під керівництвом Мирослави Перун прозвучали дві музичні композиції, які з болем і надією відгукнулись у серцях присутніх: «На Чорнобиль журавлі летять» і «Аve Маrіa» (акомпонували Савяк Любов та Дрібнюк Наталія)

            Ведучими вечора були  Віолетта Варга  (студентка ІІ курсу початкової освіти  факультету) та Саксановська Ірина (студентка ІІ курсу початкової освіти коледжу).  Підготували вечір  Софія Хлівнушко, голова профбюро факультету та Марта  Гакало студентка І курсу корекційної освіти факультету.

           На завершення  заходу  декан факультету педагогічної освіти Герцюх  Дмитро Дмитрович   подякував усім учасникам, гостям та присутнім.

         Чорнобиль. Тепер це слово знає увесь світ. Чорнобиль — це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам’ять. Це наш нестерпний біль…

Сенич Галина, заступник директора з виховної роботи

Фото Володимира Крука