Українська Повстанська Армія – відповідь нескореного народу.

13.10.2017 | 19:08

У річницю першого бою українських повстанців із нацистами ( коли в лютому 1943 року сотня Григорія Перегіняка (Коробки) атакувала районний центр Володимирець на Рівненщині), відбулася відкрита лекція директора Педагогічного коледжу Львівського національного університету імені Івана Франка доц. Сурмач О. І. приурочена до 75-ї річниці створення УПА. У заході взяли участь викладачі та студенти.

Українська повстанська армія – військово-політична формація українського визвольного руху, яка була заснована наприкінці 1942 року й діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована у збройне підпілля, діяльність якого припинили в середині 50-х років. Стратегічною метою діяльності УПА було відновлення української державності, тому боротьба розгорталася проти всіх держав, які намагалися завадити цьому. Впродовж усього існування УПА головним ворогом вважала СРСР як державу, що завдала українському народові найважливіших втрат – масові політичні репресії, голодомори, депортації населення.

Створення УПА було реакцією населення на німецькій окупаційний терор, тому продовж усього періоду німецької окупації вели активну анти німецьку боротьбу. У 1943-1944 роках також тривало гостре протистояння проти польських сил, що намагалися відновити довоєнні кордони Польщі, тобто приєднати до неї землі Західної України.

Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб, а за участь у повстанському русі чи його підтримку каральні органи СРСР репресували понад півмільйона людей. Діяльність УПА була логічним продовженням національної революції 1917-1920 років. Продовження боротьби УПА у формі ненасильницького опору став дисидентський рух та національно-демократичне відродження кінця 1980- початку 1990 років.

Як наголошує доповідач згідно соціологічного дослідження чим вищий рівень освіти у респондентів, тим більша підтримка УПА. Тому викладачі історики Педагогічного коледжу разом з дослідниками, науковцями кожного року проводять виховні заходи щодо поширення інформації про цю структуру та її боротьбу в роки Другої світової війни.