Участь у вшануванні пам’яті жертв трагедії у с.Сагринь

11.03.2019 | 13:10

Село Сагринь – немов глибока рана.
Холодні сльози стинуть на очах,
Ти біль наш і журба безперестанна.
Важкий наш смуток і гірка печаль.
Світлана Бакун

           

            Десятки українців, представники об’єднання українців у Польщі 10 березня 2019 року зібрались  у селі Сагринь Люблінського воєводства (Польща), щоб вшанувати жертв трагедії, яка сталась 75 років тому.

9- 10 березня 1944 року кілька сотень озброєних кінних і піших вояків 27-ї Волинської дивізії польської Армії Крайової  оточили село Сагринь, обстріляли його, нищили і палили.

«Рівно 75 років тому українців, які проживали у Сагрині і навколишніх селах спіткала страшна трагедія. Внаслідок спланованої людиновбивчої акції підрозділи польського підпілля з Армії Крайової і «Батальйонів хлопських» винищили кілька сотень невинних людей, у тому числі беззахисних жінок і дітей, перетворивши у згарище це мальовниче село… Україна і Польща досі відчуваюсь на собі маніпулятивні і підступні спроби Москви та її маріонеток в Європі розхитати дружбу і партнерство між нашими народами… Я мрію, щоб настав той день, коли помолитись за невинні душі у цьому скропленому кров’ю місці прийдуть президент України і президент Польщі. Переконаний, що невдовзі так станеться і ми спільно продовжимо традицію поєднання і примирення, вшановуючи жертв українсько-польської ворожнечі минулого…», – зачитав посол України в Польщі Андрій Дещиця текст звернення Петра Порошенка.

Дослідники встановили 661 ім’я убитих корінних жителів села, серед яких понад 100 дітей (убитих значно більше). Ці імена викарбовані на меморіальних стелах  і їх зачитали під час вшанування представники  ініціативної групи польських громадян.

Дякуємо Григорію Купріяновичу та всім організаторам і учасникам за спільну молитву. Більше інформації та фото- на сторінці Обласного суспільно-культурного товариства “Холмщина” https://www.facebook.com/Товариство-Холмщина-389066084631482/

Спогад  очевидці про трагедію в Сагрині  https://www.nasze-slowo.pl/spogad-ochevidici-pro-tragediju-v-sagrini-mama-kozhnogo-roku-10-bereznja-pisala-virshi-i-plakala/

 

 Сенич Галина, викладач Коледжу, член товариства “Холмщина”