Участь у науковій конференції «Українська тіловиховна і спортова традиція»(з нагоди 125-річчя від заснування товариства «Сокіл» у Львові)

04.03.2019 | 12:36

28 лютого 2019 року студенти  ІІ курсу  спеціальності «Інформаційна, архівна і бібліотечна справи» та керівник фізичного виховання Думич О.М.   взяли участь у науковій конференції «Українська тіловиховна і спортова традиція», присвяченій  заснуванню українського гімнастичного товариства «Сокіл» у Львові.  Захід організували Комісія тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового Товариства імені Шевченка, спільно з Львівським державним університетом фізичної культури імені Івана Боберського, Державним меморіальним музеєм Михайла Грушевського у Львові та Музеєм визвольної боротьби України.

Під час засідання  конференції відбулася презентація електронного каталогу Ореста Круковського «Заснування та діяльності сокільських січових, пластових та стрілецьких товариств кінця XIX- поч. XX ст. Джерелознавчий аспект.»

Науковці та усі охочі мали змогу почути доповіді Роксолани Гавалюк «Значення музики в діяльності українських сокільських товариств Галичини» та  Тараса Кузя «Унікальні пам’ятки сокільського руху у Львівському історичному музеї». Присутнім були представлені пожежний шолом поч. ХХ ст. з символікою товариства «Сокіл» та срібна булава, яка була вручена Івану Боберському у 1928 році.

Після доповідей, завідувач відділу Львівського історичного музею Тарас Кузь ознайомив учасників конференції з експозицією Музею визвольної боротьби України, наголосивши на основній її ідеї – боротьбі українців за свою державу та незалежність у ХХ – початку ХХІ ст.

По закінченні було підбито підсумки конференції.

                                                                         Сенич Г.Б., завідувач лабораторії