У пошуках великих

21.05.2018 | 15:55

Відомий український письменник, дисидент Євген Сверстюк сказав: «Нація тримається духовними зусиллями особистостей». Ці слова стали лейтмотивом презентації книги «Львів крізь призму імен. Літературні портрети», яка відбулась 16 травня 2018 року в Педагогічному коледжі Львівського національного університету імені Івана Франка в рамках проекту «Визначні особистості в історично-культурному вимірі України».

Викладачі і студенти Коледжу мали можливість почути цікаві факти про знаних і незнаних українців, чиїми іменами названі вулиці Львова. Всі вони, народжені в різні епохи, творили українську історію і залишили по собі яскравий і самобутній слід. Наприклад, славетна родина підприємців, науковців і меценатів Симиренків, аналога якій в Україні немає, «навіть беручи до уваги найпрославленіші княжі та гетьманські роди». Натхенні, сповнені щирої любові до України, вони впродовж двох століть своєю подвижницькою діяльністю розвивали і підтримували українську економіку, науку, культуру.

Серед відомих українців є багато тих, хто увійшов до національної та світової історії зі званням «перший»: вчений Юрій Дрогобич, фізик Іван Пулюй, економіст Михайло Туган-Барановський, математик Михайло Кравчук, авіаконструктор Архип Люлька, режисер Лесь Курбас, атлет Іван Піддубний.

Завдяки своєму розуму й таланту українці ставали національною гордістю інших країн. Зокрема, видатного науковця Степана Тимошенка американці ще й досі називають «генієм інженерії». А картини Якова Гніздовського, одного з наймайстерніших графіків світу, були окрасою кабінету президента Джона Кеннеді в Білому домі.

Українську історію творили не лише чоловіки, на її скрижалях закарбували свої імена і видатні українки. Серед них – Соломія Крушельницька, ще за життя визнана найвидатнішою співачкою світу, зірка українського професійного театру корифеїв Марія Заньковецька, про яку говорили, що «такі актори народжуються раз на століття», Олена  Степанів, жінка-воїн, яка взялася за зброю, аби захистити свою Батьківщину.

Ці дивовижні люди залишили по собі спогад про далекі і часом нелегкі часи. Вони жили всупереч примхам долі та вироку часу, були «здатні відстоювати свою думку, писати не те, що прийнято, а що справді потрібно, важливо, не фальшивити й не розмінюватися. Хоча б в ім’я принципу, який дає право залишатися людиною або не залишатися».  Микола Куліш, Микола Зеров, Володимир Івасюк, Іван Миколайчук – цей ряд нескінченний… Україна багата на імена велетнів Духу, завдяки яким ти знаєш, що таке висота. Та кожен по-справжньому великий «потребує не звеличення, а розуміння його джерел і святинь і такої ж, як у нього, поваги до цих святинь».

У кожного з нас – власна дорога до пізнання тих, які залишили по собі оце неймовірне відчуття висоти і навчили за будь-яких обставин, навіть найтяжчих, бути Людиною.

Оксана Цигилик, викладач української мови,

автор книги-проекту про видатних людей

Фото Урущак Тетяни