У департаменті освіти і науки ЛОВА відбулася зустріч робочої групи

03.04.2024 | 20:21
2 квітня, у департаменті освіти і науки ЛОВА відбулася зустріч робочої групи, на якій обговорили актуальні проблеми дошкільної освіти області.
«Фактично ми переписуємо стратегію на наступний період. Вже створені робочі групи, які працюють по напрямках. Потім на її основі ми розробимо програму розвитку освіти, яка буде враховувати ті виклики і те бачення, які ми сформулюємо у стратегії», – зазначив директор департаменту освіти і науки ЛОВА Олег Паска.
Мережа дошкілля Львівщини працює стабільно: в дошкільній освіті навчається понад 68 тис. дітей, охоплення освітою дітей віком від 3 до 6 років в області становить 86% – цей показник є одним з найвищих в Україні. Станом на сьогодні в області працює 936 закладів дошкільної освіти (проти 894 у 2022 році), відповідно наповнюваність зменшилась зі 114 до 108 на 100 місць.
Дошкільна освіта фінансується з бюджетів громад. У структурі фінансування 71% припадає на заробітну плату, 12% – на харчування, 11% – на енергоносії. І лише 1-2% припадає на розвиток освіти. Це створює велику загрозу, адже якісний освітній фундамент в дитини закладається саме у садочку. Якщо страждає освітня компонента у садочку, зовсім скоро це відчує на собі молодша і середня школа.
Основними проблемами у сфері дошкільної освіти, які потребують вирішення залишаються:
– нерівномірність у забезпеченні садочків у містах та селах висококваліфікованими працівниками;
– перенесення відповідальності за функціонування системи дошкільної освіти на органи місцевого самоврядування;
– необхідність суттєвого покращення умов праці педагогічних працівників ЗДО, матеріально-технічного забезпечення закладів;
– відсутність дієвого механізму залучення нових кадрів. Зазначимо, що на сьогодні в системі освіти України працівники закладів дошкілля мають найнижчий рівень зарплати.
До вже існуючих проблем у сфері дошкілля додаються:
– падіння народжуваності, яке з часом призведе до зменшення мережі та падіння рівня якості дошкільної освіти;
– недостатня кількість практичних навчальних заходів задля підвищення кваліфікації педагогічних працівників;
– гостра потреба у модернізації харчоблоків.
Усі зазначені вище проблеми будуть включені в оновлену Стратегію розвитку освіти Львівщини до 2030 року, наступним кроком стане розробка покрокового плану їх вирішення, який стане основою оновленої Програми розвитку освіти Львівщини.
Також робоча група погодила необхідність провести найближчим часом Освітню Академію для директорів дошкільних закладів Львівщини та представників відділів освіти громад.
Зазначимо, що сьогодні відбулося також засідання робочої групи за напрямом фахової передвищої освіти.
Викладачка Коледжу, завідувач відділення заосного навчання Кос Л.В. взяла участь у роботі групи.