ТВОРЧА ЗУСТРІЧ З ЮЛІЄЮ КУРТАШ-КАРП

26.02.2024 | 15:15
Зустріч відбулась у Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека 21 лютого. Спілкування з відомою українською поетесою було присвячене вшануванню Героїв Небесної Сотні, день пам’яті про яких відзначається в Україні щорічно 20 лютого.
Вшанування Героїв, полеглих за ідеали демократії і майбутнє України, цьогоріч проходить під гаслом «Залишаємося гідними своїх героїв!». Пам’ять про героїзм українських захисників, глибока вдячність тим, хто сьогодні зі зброєю в руках захищає суверенітет України, є проявом патріотичної свідомості, любові до Вітчизни. І хоч під час зустрічі не звучали слова цього гасла, весь виступ Юлії Мар’янівни був ними пронизаний.
Надзвичайно зворушливі слова поетеси про Майдан та майданівців, про їх героїзм, віру, силу та мужність звучали з її уст проникливо, глибинно проникаючи у серця присутніх.
Особливу увагу приділила вона молодим людям, що були учасниками зустрічі. Це студенти педагогічного фахового коледжу Львівського національного університету імені Івана Франка разом із викладачем Зоряною Ярославівною Ланцутою (циклова комісія фахових дисциплін дошкільної освіти). Поетеса підкреслила, що зустріч відбувається у Міжнародний день рідної мови, майже у переддень річниці від дня народження величної Лесі України, і відзначила особливу енергетику часу і простору цих подій та значення для формування патріотичного духу нас сьогоднішніх. Звернулась до молоді, сказавши, що вони мають «Шанс бути творцями історії, творцями свого життя. Шанс для юних мізків не боятися йти довгою дорогою щоби відбутися, попри ті смерті, які маємо».
Юлія Мар’янівна розповіла про львів’янина Юрія Вербицького, Героя Небесної Сотні, смерть якого була однією із перших. Його, кандидата фізико-математичних наук, геофізика, сейсмолога, що займався альпінізмом, жорстоко катували та вбили прибічники зла – януковичі. Вбили просто за те, що проявив свою громадянську позицію, за те, що він був зі Львова, а, отже – бандерівець. Пам’яті Юрія Вербицького присвячено вірш «Найкраща частка» із поетичної збірки «Уроки гравітації». Юлія Мар’янівна прочитала цього вірша. І знову звернула увагу на символізм, на невипадковість подій та осіб, бо Герой Небесної Сотні Юрій за прізвищем Вербицький, як і автор музики гімну України Михайло Вербицький. Рядки із цього вірша:
«Ричали леви зболено і грізно:
«Герої теж бувають люди різна…
Але Юркові посадіть вербу.
Вербу, що зачарована в струну.
І забринить бентежне: – Я жива!
Та Україна, що була твоя…» надзвичайно багатозначні та смислові, що бентежать душу, залишаються у серці, в пам’яті, утверджують віру, що добро завжди породжує добро.
Керівництво Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека організовує та проводить культурно-просвітницькі заходи із залученням молоді, не лише сприяючи вихованню їх національно свідомими громадянами демократичного суспільства, а й пропагуючи інтерес до книги та читання, до культури. Це відзначили у своїх виступах т.в.о. директора Оксана Кумецька та організатор і модератор заходу заступник директора бібліотеки Ярослава Сокольська.
ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА. Юлія Курташ-Карп – українська поетеса, сценаристка, перекладачка, літературний критик та громадська діячка, член Національної спілки письменників і журналістів, лауреат літературної премії імені Маркіяна Шашкевича, міжнародної мистецької премії імені Пантелеймона Куліша, мистецької премії «Львівська слава».
Добірка матеріалів про Ю.Курташ-Карп за покликаннями:
1. Поетичні майстерні: https://maysterni.com/user.php?id=664&t=1
2. Юлія Курташ-Карп (ютуб):
3. Енциклопедія сучасної України. Ю.Курташ-Карп: https://esu.com.ua/article-52065
4. Національна спілка письменників України. Вірші: https://nspu.com.ua/…/juliya-kurtash-karp-samoizolyaciya/
5. Коли поезія стане паролем: Юлія Курташ-Карп у розмові з Надією Мориквас (редактор часопису «Річ»): http://surl.li/qrvtx
6. Читає Юлія Курташ-Карп: Древо: https://www.youtube.com/watch?v=-33qyWazJXM
За матеріалами Бібліотеки