Свідомі обов’язку сина: «золоті леви» ЗУНР

02.11.2018 | 14:06

«Чи замислювались ви коли-небудь, чому й звідки у Львові так багато левів? Старші люди кажуть, що і не леви це зовсім. Якщо уважно придивитись до символів нашого міста, можна помітити, що вони нагадують людей. І це не випадково – адже це колишні львів’яни, які в своєму житті щось зробили для свого міста…»  – такими словами розпочала лекцію 01 листопада 2018 р. для студентів І курсу спеціальності 013 Початкова освіта Педагогічного коледжу «Свідомі обов’язку сина: «золоті леви» ЗУНР» кандидат історичних наук Шукалович А.М.

Так уже сталося, що у перший день листопада рівно сто років тому – далекого 1918 р. у Львова відбувалися події, які мали вирішальний вплив на історичний розвиток Галичини.

«Зранку 1 листопада 1918 року кожен львів’янин, що вийшов з дому на прогулянку, до церкви на День всіх святих чи навіть по справах, дізнався, що прокинувся вже в Українській державі. Над Ратушею вперше в історії майорів синьо-жовтий прапор. Стало зрозуміло: закінчилась епоха Габсбурґів. Українська Держава, проголошена напередодні, таки відбулась, та що буде далі – не міг сказати ніхто», – розповіла Анна Миколаївна.

В історії України тривала державотворча доба – доба Національно-демократичної революції 1917-1921 рр.

Спільнота «українського П’ємонту» історично визріла для реалізації «української ідеї» – створення суверенної національної держави.

Розпад Австро-Угорської монархії знаменував собою початок нової сторінки історії для багатьох її народів, які стали на шлях самостійного розвитку.

13 листопада 1918 р. УНР радою було затверджено Конституційні основи новоствореної держави — «Тимчасовий основний закон про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії», згідно з яким вона отримала назву «Західноукраїнська Народна Республіка». Межі ЗУНР були встановлені за мапою «Етнографічна карта Австрійської монархії» (1855 р.) Карла Черніга.

Лектор зазначила, що до нової Української держави єврейське, німецькомовне та частина польського населення поставились лояльно, інша частина поляків за підтримки Польщі, розпочали воєнні дії проти української влади. 1 листопада розпочався військовий конфлікт проти Польщі, яку підтримували країни Антанти, насамперед Франція. Одночасно румунські війська перейшли кордони ЗУНР і, попри опір населення, 11 листопада зайняли Чернівці, а згодом й усю Північну Буковину

22 січня 1919 р. ЗУНР об’єдналася з Українською Народною Республікою, отримавши назву Західна Область Української Народної Республіки (ЗОУНР). Окупована 18 липня 1919 р. в ході польсько-української війни. Анексована Польщею, Королівством Румунія і Чехословацькою Республікою.

Студенти групи ШКВ-11 доповнили захід поезією, присвяченою листопадовим подіям у Львові, так Микитишин Наталя завершила лекцію віршем «Перший день падолисту», написаного 1 листопада 1918 р., під відому стрілецьку пісню «Чуєш, брате мій», слова Богдана Лепкого, музика  Левка Лепкого.

Львів пам’ятає. 1 листопада львів’яни відзначили 100-річчя Листопадового чину та вшанували пам’ять Українських Січових Стрільців і вояків УГА. З цієї нагоди у Львові відбулося ряд заходів: відкриття пам’ятника героям Західноукраїнської Народної Республіки та Української Галицької Армії, віче та панахиди на Личаківському та Янівському цвинтарях, участь у яких взяли   студенти та викладачі  Коледжу.

Символічно і те, що напередодні, 31 жовтня, у Львові відкрили пам’ятний знак «Золотого Лева ЗУНР» – символ 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки, символ відваги, патріотизму і рішучості українців Галичини, які боролись за Україну.

                         Сенич Галина, викладач