Студенти відвідали Музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького”

27.09.2023 | 11:48

«Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього, хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани» (Максим Рильський)

Музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» розташований у Львові в приміщенні тюрми, де розміщувалися каральні органи трьох окупаційних влад: польської, радянської та німецької. Це перший в Україні музей-в’язниця.

Меморіал – місце колективної пам’яті про трагедію, пов’язану із масовою загибеллю людей, які чинили (або підозрювалися у цьому) опір окупаційним режимам, є пам’яткою історії. Цей об’єкт втратив своє лиховісне первісне призначення бути тюрмою і разом з тим розкрив противажну ідею опору людини окупаційним режимам. Музей доносить цю ідею у двох ключових гаслах „Ніколи більше!” і  „Заради свободи!”

Студенти Коледжу під керівництвом викладача історії України  Івах О.С., відвідали Музей 22 вересня 2023 р.

Меморіальний комплекс створено для прийдешніх поколінь як символ незламности визвольної боротьби нашої нації, символ величі духу жертовности заради свободи України, символ всепереможности добра над злом, символ тяглости української боротьби за незалежність.

Меморіал є пам’яткою історії, місцем нашої пам’яті про трагедію, пов’язану із трагічними сторінками нашої історії, місцем для переосмислення трагічного досвіду минулого, особливо в страшних реаліях сьогодення, коли питання української самоідентичности стоїть як ніколи злободенно гостро.