Соціально-правовий захист жінок та дітей від насильства та жорстокого поводження

06.12.2017 | 12:46

Викладачі та студенти Коледжу приєднались до Всеукраїнської  акції «16 днів проти насильства», мета якої  привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, забезпечення рівних прав жінок та чоловіків, недопущення випадків насильства щодо дітей та підлітків.

01 грудня 2017 р. у Педагогічному коледжі відбулася відкрита лекція на тему:  «Соціально-правовий захист жінок та дітей від насильства та жорстокого поводження», яку провела  викладач-методист, голова циклової комісії викладачів гуманітарної та соціально-економічної підготовки Івах О.С. Оксана Стефанівна у своїй презентації подала інформацію про історію даної акції, форми насильства, ознайомила з основними законами та нормативно-правовими актами щодо протидії насильству в сім’ї, наголосила, куди звернутися людині, яка зазнала насильства  в сім’ї?

Для багатьох людей сім’я та рідний дім – саме те середовище де вони почуваються найбільш захищено та спокійно. Та, на жаль, іноді в цьому середовищі виникають проблеми, через які відчуття захищеності та спокою зникає. Тоді доводиться шукати вихід.

Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію «16 днів проти насильства», яка була розпочата у1991 році. Ініціатори обрали датою початку акції 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насиллям у ставленні до жінок та датою її завершення — 10 грудня – Міжнародний день захисту прав людини.

Україна приєдналася до акції «16 днів проти насильства» 2001 року. Громадськість активно долучилась, що свідчить про актуальність проблеми подолання насильства в нашій державі, пошук в громадах та владних структурах оптимального механізму реагування як на спільні соціальні проблеми, так і на конкретну людську біду.

Основні завдання акції:

  • привернути увагу громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї;
  • активізувати партнерський рух громадських організацій та державних органів щодо попередження насильства та захисту прав жінок в Україні;
  • сприяти утвердженню ненасильницької ідеології в територіальних громадах та в українському суспільстві в цілому.

Люди, які страждають від насильства в сім’ї, нерідко вагаються, чи варто розповідати про це іншим. А якщо розповідати, то кому і чи допоможе це вирішити проблему.

У такому випадку, варто знати, що в нашій країні існує система допомоги потерпілим від насильства в сім’ї. На сьогоднішній день обов’язки по координації діяльності державних установ та громадських організацій допомоги здійснює Департамент соціального захисту населення у кожній області. Державні установи – це Управління внутрішніх справ, Центри соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, Центри соціально-психологічної допомоги. А ще у кожній області існують громадські організації, котрі допомагають громадянам, які зазнали насильства в сім’ї. Отже, звернутися можна практично до кожної з установ, які перераховані вище.

Побороти страх перед насильником — перший крок до успіху!

Кожен з нас має сказати “Ні!” насиллю у власній родині.