Семінар «Новий правопис української мови: головні зміни та думки фахівців»

02.03.2020 | 13:18

26 лютого 2020 року в Педагогічному коледжі Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся семінар «Новий правопис української мови: головні зміни та думки фахівців», який підготували і провели викладачі української мови Цигилик-Копцюх О.О. і Деміхова С.В.

Затвердження Кабінетом міністрів нової редакції Українського правопису стало однією з найбільш обговорюваних і неоднозначних подій 2019 року. Правописних нововведень очікувала насамперед мовознавча спільнота, оскільки український правопис не змінювався ще з 1993 року. Проєкт нової редакції правопису збурив громадськість і викликав неоднозначні думки фахівців. Про доцільність правописних змін наголосила у своєму виступі Цигилик-Копцюх О.О. Вона зазначила, що суспільство перебуває в динаміці, отож і мова повинна змінюватись і вдосконалюватись, а не залишатись у «спадщині минулого». Доповідач ознайомила присутніх з історією українських правописних змін XX ст., зокрема з харківським правописом 1928 року, який  взяли до уваги члени Української національної комісії з питань правопису.

З новаціями правопису учасників семінару ознайомила  Деміхова С.В. Огляд змін було зроблено  за текстом правопису,  який розміщений на сайті Міністерства освіти і науки України. Доповідач підкреслила, що відбулося незначне оновлення мови і зупинилася на правописних змінах, які чи не найбільше привертають до себе увагу. Їх умовно поділяють на дві групи: слова, які слід писати по-новому, проте це написання відповідає нормам, питомим для української мови, і слова, написання яких передбачає варіантність.

Наприкінці семінару присутні ознайомились з думками фахівців, які, попри розбіжності у сприйнятті правописних змін, одностайні в тому, що новації є важливим кроком до викорінення показової «близькості» української та російської мов та повернення до української правописної традиції. Ці заходи спрямовані на розвиток української мови, відновлення історичної справедливості та зміцнення української державності.

Цигилик-Копцюх О.О. і Деміхова С.В., викладачі української мови