Сьогодні – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18.05.2020 | 12:07

Сьогодні, 18 травня, відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу.

В Україні згадують трагічні події 1944 року, коли корінний кримськотатарський народ радянська влада вислала за межі Кримського півострова до Центральної Азії. Всього були депортовані понад 180 тисяч людей.

В каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС. Людям на збори давалося від декількох хвилин до півгодини, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар

Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина – до ГУЛАГу, а ще частина – для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну.

В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

Прокуратура Автономної Республіки Крим в грудні 2015 року почала розслідування у кримінальному провадженні за фактом насильницького переселення в 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АРСР.

Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що 18 травня по всій території України і на території анексованого Росією Криму о 12:00 буде оголошено хвилину мовчання в пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

До слова, відеоінсталяцію як нагадування про злочини радянської влади і Росії сьогодні проти кримськотатарського народу покажуть на будівлі Кабінету міністрів України 18, 19 та 20 травня, орієнтовно о 21:00.

Сьогодні, 18 травня, низка телеканалів у межах проекту «Всеукраїнська школа онлайн» транслюватиме для учнів середніх і старших класів спеціальний урок, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров поінформував, що меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, вже затверджені, і опублікував їх список.

 

Повний текст читайте тут: https://glavcom.ua/news/sogodni-den-pamyati-zhertv-genocidu-krimskotatarskogo-narodu-680665.html