Писанкові узори життя

06.04.2017 | 15:40

(майстер-класи з писанкарства порадували яскравими кольорами і враженнями)

 

Вічним символом Великодня вважається барвиста писанка, що здавна  уособлює перемогу добра над злом, життя над смертю.

Диво-писанка – то не просто розмальоване до свята яйце, то ціла історія думок і почуттів того, хто її малює кольорами своєї душі. Зі щирою молитвою, добрим словом і сердечною ласкою – так починався мистецький процес. Щоб виготовити писанку, окрім бажання, потрібне неабияке терпіння і знання секретів цієї непростої справи…

Напередодні свята Воскресіння Христового, 4-5 квітня, на факультеті педагогічної освіти та в Педагогічному коледжі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося одразу декілька майстер-класів з писанкарства, на яких секретами розпису з присутніми люб’язно ділилися викладачі образотворчого мистецтва та художньої праці  Назарук Л.М., Нежура Т.В., Кірсанова О.В. Розповідали про історію виникнення писанки, чудодійну силу освячених писанок, народні вірування й традиції у писанкарстві, види орнаментів та їх елементи.

Виявляється, маємо крашанки, писанки, дряпанки (різьбянки), крапанки (галунки) і мальованки – усе залежить від способу прикрашання звичайнісінького яйця, яке в руках майстринь стає справжнім мистецьким витвором. Писанки були оберегами: їх ховали під стріхою, закопували під поріг хати на добробут і достаток. Дівчата вмивалися водою, в якій лежала писанка, щоби бути привабливими. Писанки дарували тим, кого поважали і любили – батькам, дорогим гостям, коханим.

Розмальовування писанок – то справжній ритуал, до якого готувалися заздалегідь. Святковий одяг, святковий настрій, святкова задума – усе сприяло творчості.

У чудовій затишній атмосфері присутні мали змогу робити свої візерунки: хтось – перші несміливі, а хтось – вже впевнені і вправні. Діти і дорослі, натхненні духом Великодня, створювали свої писанкові узори на радість, на щастя!

Магічне відчуття єднання зі Світом, весняне тепло і нестримне захоплення лініями й орнаментами, які народжуються з кожним рухом-танцем писачка – переконана, ці емоційні спогади залишаються у серцях всіх, хто відвідав натхненні майстер-класи з писанкарства в сонячні квітневі дні…

 

                           Роксолана Жаркова, доцент кафедри початкової та дошкільної освіти  

                                                                                                                                  Фото Володимира Крука