Подорож до Державного історико – культурного заповідника “Тустань”

29.09.2021 | 15:10

18 вересня 2021 року викладачі та студенти    Коледжу    відвідали Державний історико-культурний  заповідник “Тустань”. Тустань є унікальною  історичною знахідкою та  цікавою пам’яткою геології.

Місто-фортеця Тустань існувало на урицьких скелях впродовж IX—XVI ст. Це був стратегічний пункт карпатської лінії оборони, що поєднував у собі митницю, адміністративний та військовий центр. За технологією будівництва фортеця не має відомих аналогів у світі. До наших днів дерев’яна забудова не зберіглася, проте зберіглося понад 4 тис. пазів та врубів, у які вкладалося дерево при будівництві. Їх система дозволила науковцям з високою достовірністю відтворити зовнішній вигляд фортеці Тустань.  Заповідник опікується залишками фортеці, її природним та історичним середовищем

У музеї історії  фортеці  експонуються оригінали і копії найцікавіших археологічних знахідок та документів, використовуються мультимедійні засоби та інтерактивні макети, які допомагають осмислити життя фортеці, її вигляд, масштаби та функції. В експозиції представлені реконструкції ґотичних кахель з XVI ст., фраґменти яких знайдено в Тустані під час розкопок. У Музеї також відтворена кімната воєводи XIII ст.

В 2007 році Заповідник запустив проект Віртуальна Тустань, створивши 3D-модель скель для подальшого комп’ютерного моделювання архітектури фортеці Тустань.3D–модель Тустані є продуктом комп’ютерної графіки, що дозволяє математично представити тривимірні поверхні скель і дерев’яної забудови фортеці за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення. На сьогодні створено 3D-моделі п’яти будівельних періодів дерев’яної забудови Тустані на скельному комплексі Камінь зі скелями та прилеглою територією. Основою стала цифрова модель місцевості на основі аерофотозйомки. 3D-модель скель домодельована на основі матеріалів лазерного сканування.

Довкола скельного комплексу «Камінь», де розташовувалася основна частина дерев’яної забудови фортеці Тустань, облаштовано маршрут для відвідувачів, яким і пройшли учасники подорожі.

До нашого часу дерев’яна забудова фортеці не збереглась.  До сьогодні на території пам’ятки збереглися рештки кам’яної стіни, криниця,  рукотворні печери.

Захід організували та провели викладачі фізичного виховання Думич О.М. та Банковський К.Й.

Галина Сенич, завідувач лабораторії