«Пісня серця галицького Орфея… Слово про письменника і педагога…»

26.10.2017 | 16:49

25 жовтня 2017 р. у Педагогічному коледжі відбулася відкрита лекція, присвячена 150-літтю від дня народження Осипа Маковея.

Слухачі мали змогу познайомитись з цікавими фактами з життя і творчості письменника, доторкнутись думкою до усіх граней таланту Осипа Маковея – поета, самобутнього прозаїка, проникливого критика, досвідченого вченого-філолога, вдумливого педагога, редактора і видавця, етнографа і фольклориста; сучасника Івана Франка, одного із когорти постатей, роль і діяльність яких в українській культурі ще не достатньо осмислена.

Ланцута Зоряна Ярославівна розповіла про літературно-художню творчість Осипа Маковея, яка розвивалась паралельно в жанрах поезії і прози. Літературний дебют письменника відбувся з легкої руки Івана Франка у тижневику «Зоря» : 1885р. – публікацією перекладу вірша «Післанець».Г.Гайне , 1886р.- оригінальних поезій «Заказані яблука», «Неділя в полі», переспіву «Орфея та Еврідіки» з Овідія. У подальшій творчості, як зазначила викладач, Осип Маковей заявив про себе віршами і поемами, що ввійшли до трьох книжок: «Поезії» (Львів,1895), «Подорож до Києва» (Чернівці,1897), «Ревун» (Чернівці,1910). Частина поезій були надруковані в періодичних виданнях «Зоря», «Буковина», «Літературно-науковий вісник», «Руслан» та ін.. Багато поезій залишились не опублікованими.

Із творами Осипа Маковея його земляки зазвичай знайомилися ще до того, як вміли читати. Наприклад, пісня «Ми, гайдамаки, вічно однакі – все проклинаєм лядське ярмо…» стала популярною в середовищі українських родин і маршовою піснею для воїнів УПА.

Ми, гайдамаки, вічно однакі –

все проклинаєм людськеє ярмо;

йшли діди на муки, йдем і ми, правнуки.

Ми за народ життя своє дамо!…

Підводячи підсумки лекції, викладач наголосила, що Осип Маковей був самовідданим творцем на ниві української культури й освіти; він залишив помітний слід у розвитку українського письменства. Його художнє слово, сповнене любові до рідного народу, наснажене вірою у його добре майбуття; його сатира спрямована проти кривдників простого люду і противників української національної ідеї. Художнє слово Осипа Маковея у час утвердження української державності має служити українській нації так само активно, як за життя письменника.

 

 

 

Соболевська О.Б., викладач української мови та літератури