Педагогічний фаховий коледж Львівського національного університету імені Івана Франка святкує 150-тий День народження

24.02.2021 | 17:37

У 2021-му році Педагогічному коледжу виповнюється 150 років. Це важлива подія для академічної спільноти ще й тому, що 360-ту річницю від дня заснування святкує й Львівський національний університет імені Івана Франка.

Історія заснування навчального закладу сягає далекого 1871-го року. Саме тоді відповідно до Статуту, затвердженого у Відні Міністерством віросповідань і освіти Австрії  та Розпорядження Крайової шкільної ради у Львові було засновано Державну жіночу учительську семінарію. Вона здійснювала підготовку вчителів для початкової школи. У 1905 р. зведено  будинок для головного корпусу навчального закладу на вул. Сакраменток,7 (архітектор — Григорій Пежанський, стиль споруди — псевдоготика). Тепер це адреса  Туган-Барановського, 7.

За чималий час роботи заклад кілька разів перейменовували.  Так у     1933-му році учительська семінарія отримала назву  Педагогічний ліцей. Через кілька років, у 1939-му, ліцей було реорганізовано в педшколу №1. Майже через десять років, у 1948-му, педшколу перейменували на Львівське педагогічне училище №1, при якому функціонувало музично-педагогічне відділення (з часом відділення було переведено до педучилища  №2, яке реорганізовано на Львівське музично-педагогічне училище імені Філарета Колесси). Однак у 1996-му році реорганізували у відділення музичного мистецтва та приєднали до педучилища. Знаковою датою для навчального закладу стало 1-ше вересня 1999-го року. Відповідно до наказу Міністерства освіти й науки України «Про реорганізацію Львівського педагогічного училища №1» та Розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації на базі Львівського педучилища №1 утворено Педагогічний коледж Львівського національного університету імені Івана Франка як структурний підрозділ на правах факультету. У грудні 2020 року відбулось приєднання до Відокремленого структурного підрозділу «Педагогічний фаховий коледж Львівського національного університету імені Івана Франка»  ще двох структурних підрозділів Університету, а саме Природничого і Правничого фахових коледжів.

Зважаючи на багаторічну історію розвитку та систематичні реорганізації Педагогічний коледж ЛНУ ім. І. Франка по праву можна назвати найстарішим педагогічним державним закладом.

Яскраві сторінки в історії закладу вписали його випускники, зокрема: Уляна Кравченко(Юлія Шнайдер) – письменниця, активістка українського жіночого руху; Марія-Іванна Вояківська (Грушевська) – перекладач, громадська діячка жіночого і просвітницькогоруху; Костянтина Малицька – педагог, прозаїк, перекладач, бібліограф, редактор,громадсько-просвітницька діячка; Ольга Бачинська (Барвінська) – вчителька,громадська діячка; Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – педагог, поетеса,письменниця, перекладач, культурно-освітня діячка, член спілки письменників України.

Працювали у цьому закладі освіти такі видатні постаті в історії культури України:  відомий мовознавець, етнограф, історик, громадський діяч Омелян Партицький (1871 – 1895 рр.); поет, прозаїк, критик, перекладач Осип Маковей (1910 – 1913 рр.); мовознавець, літературознавець, богослов, історик, міністр освіти УНР, професор Іван Огієнко (митрополит Іларіон) (1924 – 1926 рр.).

За роки плідної діяльності Коледж неодноразово ставав першопрохідцем в удосконаленні навчальної системи в Україні. Так починаючи з 1993-го року випускники дошкільного виховання почали отримувати одну із додаткових кваліфікацій: «Вихователь логопедичних груп», «Організатор фізичного виховання в шкільному закладі», «Вихователь з правом навчання іноземної (англійської, німецької) мови», «Керівник образотворчої діяльності в дошкільному закладі». Окрім цього, в тому ж таки 1993-му році було розпочато підготовку вчителів англійської мови для загальноосвітніх шкіл, а у 1995-му – вчителів німецької мови. У 1996-му році відкрито нову спеціальність «Соціальна педагогіка», вперше в Україні. У 2003-му році впроваджено ще одну нову для української педагогіки спеціальність «Дефектологія» (сьогодні «Корекційна освіта»).

В Коледжі провадиться активна наукова діяльність. Як викладачі, так і студенти публікують наукові статті у фахових виданнях. Варто зауважити, що деякі наукові публікації включені до міжнародних наукометричних баз даних. Також навчальний заклад може похвалитися чималою кількістю виданих наукових праць.  Автори у своїх роботах порушували актуальні питання, які стосуються роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, розвитку творчої особистості в учнів засобами сучасних освітніх технологій, особливостей формування професійного мовлення у майбутніх вчителів початкових класів та ін. (детальніше на сайті https://pedcollege.lnu.edu.ua/research/research-areas).

           Сьогодні Педагогічний коледж ЛНУ ім. І. Франка здійснює підготовку фахових молодших бакалаврів на базі повної загальної середньої освіти за такими напрямами: «Дошкільна освіта», «Початкова освіта», «Соціальна робота». Також проводиться набір на підготовку бакалавра за спеціальністю «Музеєзнавство, пам’яткознавство»  (детальніше на сайті) https://pedcollege.lnu.edu.ua/admission/specializations ).

Активне та різноманітне студентське життя в Педагогічному коледжі. Студенти мають можливість брати участь в мистецьких конкурсах, ярмарках та виставках, зустрічатися з відомими письменниками, педагогами, громадськими діячами. Свої спортивні вміння показують у різного рівня фізкультурно-спортивних заходах закладів фахової передвищої освіти. Для студентів постійно організовують екскурсії, цікаві туристичні походи, актуальні круглі столи, семінари, відкриті лекції. Також вихованці Коледжу беруть участь в загальноуніверситетських заходах.

За останні десять років випускниками Педагогічного коледжу стали понад 2,6 тисячі педагогів, з яких 95% продовжили навчання на факультетах у закладах вищої освіти (Дрогобич, Івано-Франківськ, Київ, Рівне,Тернопіль). Значна частина продовжує навчання  на педагогічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. Після закінчення навчання вони  вдосконалюються у професії  в  закладах дошкільної та шкільної освіти Львова та області.

Сьогодні  викладачі Коледжу працюють задля того, щоб студенти отримали ґрунтовні знання та досвід для подальшої плідної праці у закладах освіти.

 

Христина Борсук, студентка факультету журналістики,

прес –центр Університету