Педагогічний коледж Львівського національного університету імені Івана Франка відсвяткував 145-річний ювілей

29.02.2016 | 11:32

Найстаріший навчальний заклад педагогічного профілю нашої держави – Педагогічний коледж Львівського національного університету імені Івана Франка 25 лютого 2016 року відсвяткував 145-річчя від часу заснування.

«Педагогічний коледж – це завжди рух уперед, це ознака життя і розвитку, це поєднання енергії молодості з мудрістю зрілих років», – зазначила під час відкриття Урочистої академії директор Педагогічного коледжу Оксана Сурмач.

Від іменеі ректорату Університету з вітальним словом звернувся до колективу коледжу проректор з науково-педагогічної роботи Ярослав Гарасим. «Маю велику честь і надзвичайну приємність вітати студентів виклачів і працівників Педагогічного коледжу з ювілеєм», – сказав проректор.

Професор Ярослав Гарасим відзначив славні традиції Педагогічного коледжу та перспективи його розвитку як потужного осередку підготовки кадрів педагогічного профілю. «Педагогічний коледж має чітко окреслену гарну траєкторію. Серед тих, хто гартував своє серце у Вашому навчальному закладі, – Уляна Кравченко, Костянтина Малицька, Осип Маковей, Іван Огієнко, Омелян Партицький. Змінювались держави, змінювались назви коледжу, та незмінним залишалося ставлення тих, хто навчається, і тих, хто навчає», – сказав проректор Університету.

Педагогічний коледж веде свою історію безперервного функціонування від Державної жіночої учительської семінарії, а тому датою заснування навчального закладу вважається 25 лютого 1871 року.

Зробивши екскурс у минуле, директор коледжу розповіла і про сучасний розвиток навчального закладу.

«Час ішов, вносячи багато кардинальних змін у структуру нашого коледжу… У калейдоскопі подальших подій – збільшення кількості нових спеціальностей. І завжди – іноді всупереч усьому – нові ідеї та рішення, теорія та практика, встановлення залежностей і закономірностей. Завжди – служіння освіті та прогресу», – підкреслила Оксана Сурмач.

Підсумовуючи свій виступ, директор зауважила: «За цей період відбулось чимало яскравих подій. Багато з них із плином часу набувають особливої ваги, і ми по-справжньому розуміємо їхню ціну та вартість. Деякі з них згадуємо з гіркотою, усвідомлюючи їхній трагізм, деякі – з ностальгією, окремі – сприймаємо з легкою іронією та добрим гумором. Але це все – неповторна історія нашого коледжу».

З приємністю згадала про роки навчання, тепло відгукуючись про своїх учителів і наставників, випускниця та багаторічний директор Педагогічного коледжу, Заслужений працівник освіти України Дана Бородій. Дана Іванівна розповіла про особливості становлення коледжу в період Незалежності України, наголосивши, що, попри різні реорганізації навчального закладу, найбільшим досягненням коледжу є його кадровий потенціал. «Ми – дружні, об’єднані, працьовиті. Тож і надалі дороговказом нашої діяльності має бути праця з любов’ю», – переконана Дана Бородій.

Випускники різних років завітали цього дня до Педагогічного коледжу, аби привітали свою альма-матер з ювілеєм. Серед них – багаторічний працівник освіти Катерина Горохівська, професор, член-кореспондент Академії акмеологічних наук Наталія Мачинська, професор Олеся Смолінська, завідувач дошкільним закладом «Казка» Ірина Кирда. Здобувши освіту в одному з провідних навчальних закладів педагогічного профілю, кожен із них побудував успішну кар’єру. Своєю відданою натхненною працею вони сьогодні зміцнюють авторитет нашої країни, розвивають та утверджують українську освіту та науку, виховують нову генерацію високоосвічених, національно свідомих особистостей.

Від імені працівників кафедри загальної та соціальної педагогіки привітав колег із ювілеєм завідувач кафедри Дмитро Герцюк. Дмитро Дмитрович побажав ювілярам міцного здоров’я, сили, віри і творчого неспокою та висловив сподівання на подальше зміцнення інституційної та індивідуальної співраці.

Педагогічний коледж також тривалий час активно співпрацює з Державним меморіальним музеєм Михайла Грушевського у Львові. Директор музею Марія Магунь у вітальному слові подякувала педагогам коледжу за те, що вони гідно виконують свою місію – «не тільки виховують, а й навчають жити». «У Вас ми маємо тих, хто формує наше завтра», – сказала Марія Карпівна.

Після вітальної частини урочистостей студенти та викладачі Педагогічного коледжу представили гостям літературно-музичну композицію. Оскільки ціьогоріч пам’ятні дати 145-річчя від часу заснування Педагогічного коледжу та від дня народження видатної української поетеси Лесі Українки збіглися, то лейтмотивом святкового концерту, присвяченого ювілею коледжу, було поетичне слово Великої Українки.

Прес-центр Львівського національного університету імені Івана Франка

 

Фотогалерея Педагогічного коледжу (фото Володимира Крука)