«Наука про рідномовні обов’язки» Івана Огієнка як основа націнального виховання

24.02.2016 | 16:26

Студентський  семінар

«Наука про рідномовні обов’язки»

Івана Огієнка як  основа націнального  виховання,

присвячений Дню рідної  мови

 

         23.02.2016 р. у Педагогічному коледжі Львівського національного університету імені Івана Франка  відбувся студентський  семінар «Наука про рідномовні  обов’язки” Івана Огієнка  як  основа національного  виховання» та   конкурс декламації поезії   «Слово про рідну мову»  ( до  Дня  рідної  мови). Емблемою заходу було обрано синьо-жовте серце, яке символізує рідну мову як серце нації, без якого  українська нація не може існувати:

555

Студентську спільноту привітала директор Педагогічного коледжу, Оксана Іванівна Сурмач, зі вступним словом про самобутність української мови до студентів та гостей заходу звернулася також модератор семінару, викладач української мови та літератури, Зоряна Ярославівна Ланцута. Студенти 1–го курсу  спеціальності «Початкова освіта» підготували цікаві та змістовні доповіді: Іван Огієнко. Витязь духу (штрихи до біографії) – Козак Тетяна (ШКВ-12), Лінгводидактичні ідеї Івана Огієнка – Костик Тетяна (ШКВ-12), Проблеми національно-патріотичного   виховання у творчій спадщині І.Огієнка – Оленич Ярина  (ШКВ-12),  Рідна мова в педагогічних поглядах і просвітницькій діяльності І.Огієнка – Козак Оксана (ШКВ-11), Ідея рідномовного виховання як основа педагогічних поглядів І.Огієнка – Котик Вікторія  (ШКВ-11),  І.Огієнко про виховний потенціал рідної мови в навчально-педагогічному  процесі – Летій Юлія (ШКВ-11).  Усі присутні мали можливість послухати інтерпретацію поглядів Івана Огієнка на  засади національного виховання та навчання, концептуальним виразом яких є  праця «Наука про рідномовні обов’язки…». Вона написана 1936 року,  призначалася українцям, які жили в умовах етнічної усамітненості й утисків з боку влади метрополії (Польщі). Її концептуальна  суть –  рідна мова є запорукою єдності й   збереження української нації – не втратила актуальності й донині. Праця «Наука про рідномовні  обов’язки…» написана у формі повчань і гасел, що мають бути засвоєні читачами і служити їм керівництвом до дії. Для нас, нинішніх просвітян, це, крім усього, всеосяжна програма необхідних заходів і можливих засобів збереження, плекання і розвитку рідної мови.

  Конкурс читців-декламаторів

   «Слово про рідну мову»

« Ну що б, здавалося, слова…

  Слова та голос –більш нічого,

 А серце бється – ожива, як їх почую…»

                                Т.Шевченко

У вівторок, 23 лютого 2016 року, відбувся 2-й, завершальний,  тур конкурсу читців-декламаторів  поезії українських письменників про рідну мову, в якому взяли участь студенти Педагогічного коледжу Львівського національного університету імені Івана Франка. Конкурс організувала циклова комісія викладачів української мови, методики навчання та дитячої літератури.

Майстерність читців оцінювали – методист Коледжу Михайлишин Романна Романівна, заступник директора з гуманітарної освіти та виховання  Сенич Галина Богданівна, викладач української мови, голова циклової комісії викладачів української мови, методики навчання та дитячої літератури, Соболевська Оксана Богданівна, модерувала хід конкурсу викладач української мови та літератури,  Ланцута Зоряна Ярославівна.

Студенти 1-го курсу спеціальності «Початкова освіта» боролися за звання найкращого читця-декламатора. Кожен із учасників відзначився особливою манерою читання, креативністю, емоційністю, вмінням передати безсмертний дух поетичного  слова про красу рідної мови.

Звучали такі твори  українських авторів : О.Олесь «О слово рідне! Орле скутий!», С.Воробкевич «Рідна мова»,  О.Олесь «Рідна мова в рідній школі»,  Олена Пчілка «Рідне слово», Леся Українка «Слово, чому ти не твердая криця…»,  В.Самійленко «Українська мова», П.Глазовий «Кухлик»,  П.Вакуленко «Моя ти рідна, горда  мово!»,  Р.Завадович «Маркіян Шашкевич».

Одноголосно визначено  переможців:

І місце –  присуджено студентці І курсу спеціальності «Початкова освіта»  групи    ШКВ-12, Підляській Марії ;

ІІ місце –  присуджено    студентці І курсу спеціальності «Початкова освіта»  групи ШКВ – 11, Стебельській Ользі  ;

ІІІ місце – присуджено студентці І курсу спеціальності «Початкова освіта»  групи ШКВ-11, Вітрук Василині .

На пам’ять про конкурс читців-декламаторів «Слово про рідну мову» учасникам вручили грамоти, подяки, збірники віршів, пам’ятки та символічні подарунки.

Поетичне слово – це вічний вогонь, що ніколи не згасне в серці нашого народу. А ми будемо завжди берегти у своєму серці той вогник любові до України, до рідної мови,  який запалили поети своїми безсмертними творами.

Ланцута З.Я.., викладач української мови та літератури