«На вістрі боротьби за незалежність України» (відкрита лекція)

10.10.2018 | 11:44

09 жовтня 2018  року в рамках проведення  Днів  Університету  в  Педагогічному коледжі  відбулась відкрита лекція кандидата історичних наук, доцента Сурмач О.І. на тему: “На вістрі боротьби за незалежність України” (розвідниці революційно ОУН і УПА). Лекція, що відбулась напередодні відзначення Дня Покрови Пресвятої Богородиці, Дня захисника Вітчизни та Дня створення УПА, присвячена ушануванню пам’яті розвідниць ОУН і УПА.

На заході були присутні викладачі та студенти Педагогічного коледжу, а також  директор Природничого коледжу Дзіковська Марія Ігорівна з групою студентів.

«Війна – не жіноча справа, але українські жінки й дівчата брали найактивнішу участь у борні за волю впродовж майже шести століть нашого колоніального минулого і продовжують робити це зараз на Південному Сході держави», -такими словами розпочала виступ Оксана Іванівна.

Діяльність українського націоналістичного підпілля в роки Другої світової війни є невід’ємною частиною історичної пам’яті, тим джерелом натхнення, що дає сплеск патріотизму в українському суспільстві в умовах протистояння України зовнішній агресії. Історики здійснили справжній прорив у дослідженні проблеми ОУН та УПА за роки незалежності. Розсекречення раніше недоступних документів, кримінальних справ, публікація мемуарів та

спогадів, створили джерельну базу для написання сотень монографічних праць

з історії ОУН та УПА. Дослідження  участі жінок в  підпільних збройних формуваннях теж є  вагомими.

У своєму виступі лектор зупинилась на фрагментах  з життя та боротьби у підпіллі, таких розвідниць як: Людмили Фої, Марти Чорної, Галини Коханської, Стефанії Процак, Анни Черешньовської, Ганни Ковальчук-Лінько, Ганни Левицької, Євгенії Гимон, Марії Савчин.

І сьогодні залишається актуальним питання гендерної рівності у військових формуваннях України. Так, на цьогорічному параді з нагоди Дня незалежності України відбулося впевнене і зовні дуже естетичне крокування дебютного розрахунку жінок-військовослужбовців.

На завершення Оксана Іванівна зазначила, що українські визвольні змагання – це тема, на якій повинно виховуватись молоде покоління. Правдиве, всебічне трактування історії ОУН та УПА є невід’ємною частиною процесу формування національної свідомості українця та історичної пам’яті нації.

 

Оксана Івах, голова циклової комісії викладачів гуманітарної та соціально-економічної підготовки