Ми є тому, що їх немає…

07.05.2017 | 17:04

      Законом України “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років” в Україні встановлено День пам’яті та примирення 8 травня. Таким чином, Україна розпочала нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

  8 – 9 травня 2017 року  Україна спільно з іншими країнами Європи відзначає День пам’яті та примирення і 72-у річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Протягом 1250 днів і ночей український народ разом з представниками інших народів антигітлерівської коаліції перебував у вирі кровопролитних боїв.

З Україною пов’язані вирішальні та найзапекліші баталії на радянсько-німецькому фронті. Тоді на українській території  було проведено 29 із сімдесяти шести операцій Другої світової війни. Українці воювали в Червоній армії, в радянських партизанських з’єднаннях, в лавах опору європейських країн; у складі канадської, американської, австралійської, британської та інших армій.

Протягом Другої світової війни Україна зазнала великих втрат. У результаті бойових дій було зруйновано понад 700 українських міст і десятки тисячі сіл. За підрахунками істориків, загальні демографічні втрати України – включно з вбитими, жертвами концтаборів, депортованими та евакуйованими – становлять не менше 14 млн. чоловік. З 41,7 мільйона людей, які мешкали до війни в УРСР, на 1945 рік залишилося тільки 27,4 мільйони. Загалом у війні загинув кожен п’ятий українець, непоправних втрат зазнала майже кожна родина.

Україна зробила  значний внесок у перемогу над нацизмом. Кращі представники Українського народу увішли до числа героїв, які ризикуючи власним життям рятували інших. За даними Національного меморіалу Катастрофи і Героїзму «Яд Вашем», 2 472 українцям, які рятували життя євреям під час Голокосту, присвоєне звання «Праведник народів світу».

Вона надала Червоній Армії 7 командуючих  фронтами та арміями, 200 генералів та понад 6 млн солдатів, сержантів і офіцерів. Понад 2,5 млн українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тис. стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.  Серед 800 тисяч жінок, які служили в Червоній армії під час Другої світової війни, 127 тис. були представниці України.

27-28 січня 1945 року 60-а армія 1-го Українського фронту, у складі якої пліч-о-пліч із представниками інших народів колишнього СРСР воювали українці, звільнила польське місто Освенцим, зупинивши «фабрику смерті»  концентраційних таборів Аушвіц-І, Аушвіц-ІІ Біркенау та Аушвіц-ІІІ Моновіц. Першими браму головного табору смерті відчинили солдати батальйону під командуванням уродженця українського міста Полтава Анатолія Шапіро, що був підпорядкований 100-й Львівській дивізії.

Українець Олексій Берест був одним з тих, хто встановив прапор СРСР на Рейхстазі у Берліні, а українець Майкл (Микола) Стренк – одним з тих, хто підняв прапор Сполучених Штатів над Іводзимою.

2 вересня 1945 р. у Токійській затоці на борту американського лінкора «Міссурі» було підписано акт про капітуляцію мілітаристської Японії, який від імені Радянського Союзу підписав українець генерал-лейтенант К. Дерев’янко.

Світовим визнанням внеску народу України у Перемогу над нацизмом у Європі стало її утвердження як співзасновника Організації Об’єднаних Націй.

На виконання Указу Президента України від 28.03.2017 р. № 84/2017 «Про відзначення у 2017 році Дня пам’яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні», 8-9 травня ц.р. в Україні проходитимуть пам’ятні заходи з метою гідного вшанування подвигу переможців нацизму у Другій світовій війні, ветеранів війни, учасників визвольного руху, жертв нацистських переслідувань, увічнення пам’яті загиблих у Другій світовій війні, а також утвердження патріотизму та національної гідності, консолідації суспільства.

Ми пам’ятаємо, якою страшною трагедією для людства була Друга світова війна, якою ціною було досягнуто Перемогу. Ми пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об’єднаних націй.

Ця пам’ять робить нас сильнішими!

За матер сайту : http://mfa.gov.ua