Міжнародний день захисту дітей

02.06.2017 | 11:59

1 червня світова спільнота відзначає Міжнародний день захисту дітей.

У листопаді 1949 року Міжнародна демократична федерація жінок прийняла Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей у червні.

Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено в 1950 році. ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров’я і життя дитини  одним із пріоритетів у своїй діяльності.

У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини. З 27 вересня 1991 року для України набула чинності Конвенція Організації Од’єднаних Націй про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати права дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля та відпочинок, сприяти поданню їй відповідних можливостей для цього.Конвенцією також визначено, що дитина має право на захист від фізичного та психологічного насильства.

День захисту дітей в Україні почали відзначати з 1988 року, після підписання президентом України Указу № 568/98 «Про день захисту дітей». Ініціювали святкування цього дня  Міністерство у справах сім’ї та молоді, Всеукраїнський комітет захисту дітей, Національний фонд соціального захисту матерів і дітей «Україна-дітям».

У Міжнародного дня дітей є прапор. На зеленому тлі, який символізує зростання та гармонію, в центрі розміщений знак Землі –символ нашого загального дому, навколо знаку червона, жовта, синя, біла і чорна  фігура –різноманітність і терпимість.

Студенти Педагогічного коледжу Львівського національного університету імені Івана Франка (група ШКВ-13, спеціальність «Початкова освіта», керівники педагогічної практики

Михайлишин Р.Р., Парубій Ю.Б.) на базі СШ№ 21, в якій проходили навчальну (психолого-педагогічну) практику провели захід «Мирне небо– шасливі діти».

Найбільше щастя для татуся й мами —

Це в дивосвіт вести своє дитя.

І захищати серцем і руками

Малу й тендітну свічечку життя.

Сьогодні день дитинства — гарне свято!

І мирне сонечко згори нам шле привіт.

Пісень і радості, та щастя так багато…

Цей гарний день святкує цілий світ.

 

Романа Михайлишин, методист Коледжу

  Фото Володимира Крука