Маркіян Шашкевич – провісник української національної ідеї

17.10.2017 | 16:56

14 жовтня 2017 року викладачі Педагогічного коледжу Львівського національного університету імені Івана Франка відвідали музей-садибу Маркіяна Шашкевича у с. Підлисся Золочівського району, одного із засновників «Руської трійці» – культурно-просвітницького гуртка студентів Львівської семінарії, де дізнались цікаві факти з біографії поета, духовного просвітителя, натхненника національного пробудження Галичини, релігійного та громадського діяча та оглянули експонати розміщені в музеї.

Під час екскурсії було зазначено, що у 1986 році на місці колишньої садиби дідуся Маркіяна Шашкевича по маминій лінії — отця Романа Авдиковського, відкрито музей-садибу Маркіяна Шашкевича (відділ Львівської галереї мистецтв).

Будівлю (хата, стодола, комора) відновлено на основі архівних даних та літературних джерел і аналогів типових садиб першої половини ХІХ століття. Від часів Шашкевичів тут є залишки саду, криниця і старий дуб.

Експозиція музею розміщена у шести кімнатах. У двох перших залах експонуються письмові, друковані та фотоматеріали, пов’язані з життям та діяльністю видатного українського поета, а також різноманітні видання, пов’язані з його іменем. Чільне місце у музейній підбірці посідає оригінал альманаху “Русалка Дністровая”, що датується 1837 роком і є першою україномовною книгою у Галичині. Головні ідеї якої: визнання єдності українського народу, уславлення народних борців за національне визволення, пропаганда ідеї власної державності, пробудження національної свідомості.

У самому приміщенні музею-садиби найцінніша річ — камертон Маркіяна Шашкевича. Це єдина річ в експозиції, якою користувався славний поет. Решта експонатів — із фондів галереї мистецтв. Вони не були власністю Шашкевича, але відповідають тій добі, коли жив поет і громадський діяч.

У чотирьох інших кімнатах представлено інтер’єр західно-українського житла початку ХІХ ст., зокрема з дитячих років письменника. Тут можна ознайомитися з оформленням приміщень кухні (піч, меблі, посуд, побутовий інвентар), передпокою, робочого кутка, світлиці.

Біля садиби встановлено постамент з бронзовим погруддям Маркіяна Шашкевича,  авторства скульптора Дмитра Крвавича, який ніби зустрічає відвідувачів…

Викладачі Коледжу піднялись також на Білу Гору (жителі села називають її гора Маркіяна Шашкевича). У 1911 році, з нагоди 100-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича на цій горі біля Підлисся, на кошти, що зібрали прихожани місцевої церкви та сприяння осередків «Просвіти», було встановлено величний пам’ятник у вигляді хреста на масивному гранітному постаменті. Висота пам’ятника становить 25 м, який символізує прагнення до сонця, правди, освіти, культури, прогресу. Тут традиційно проводиться літературно-мистецьке свято «Світло Маркіяна». На цій ж горі є могила воїнів УГА, які загинули тут у 1919р.

Символічним є і те, що поїздка відбулася 14 жовтня.  У цей день відзначають одразу чотири свята та пам’ятні дні, пов’язані з різними історичними подіями. Православна церква святкує день Покрови Пресвятої Богородиці. З 1999 року згідно з указом президента Леоніда Кучми у свято Покрови відзначають День українського козацтва. Також вже більш ніж півстоліття цей день вважається датою створення Української повстанської армії. Враховуючи вищезазначене, було запропоновано святкувати День захисника України, який був офіційно встановлений як державне свято                     14 жовтня 2014 року.

        Поїздка відбулась у  рамках проекту «Особистість в історично-культурному просторі», організували захід   викладачі Коледжу Івах О.С. та Соболевська О.Б.