Конкурс знавців української мови серед студентів І курсів

12.11.2017 | 17:26

З 20 жовтня до 09 листопада 2017 року в Педагогічному коледжі Львівського національного університету імені Івана Франка проходив конкурс знавців української мови серед студентів І курсів, присвячений Дню писемності та мови. У конкурсі  взяли участь викладачі циклової комісії української мови, методики навчання, дитячої літератури, діловодства та студенти Коледжу.

Мета Конкурсу – сприяння утвердженню державного статусу української мови, піднесення її престижу серед студентської молоді, виховання шанобливого ставлення до мови,  культури і традицій українського народу.

Конкурс проводився як творче змагання серед студентів першого курсу, які мають певний рівень знань з української мови не тільки в межах навчальної програми, а й виявляють знання мовних тонкощів, історії розвитку української мови, мають філологічні здібності, а також демонструють творчий підхід до розв’язання мовних проблем.

Конкурс проходив у три етапи. Завданням першого етапу було написання  диктанту,  другого етапу – тестові завдання, третього етапу –  есе.

Взяло участь 27 студентів. За підсумками робіт перше місце в конкурсі зайняла Плетяк Ганна (ШКВ-11), друге місце – Хромишин Марія (ШКВ-12), третє місце – Германович Марія (ДШВ-12), Зощак Наталія (ШКД-11) .

09 листопада 2017 р. переможці були нагороджені грамотами. Привітала студентів голова циклової комісії Соболевська О.Б., яка зазначила, що  в листопаді ми святкуємо День української писемності й мови  та звернулась до слухачів словами В.Сухомлинського: «Щоб любити – треба знати,  а щоб проникнути в таку тонку й неосяжну величну й багатогранну річ, як мова, треба її любити».

Це свято нині крокує державою по-особливому, адже ми його відзначаємо в полоні війни. Тому кожен громадянин України сьогодні, як ніколи повинен відчувати свою причетність до свого народу, до своєї мови. Бо мова – це той інструмент, який об’єднує націю у єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. Життя мови залежить від народу, який несе її у своїй душі, у своїх звичаях, традиціях, у піснях і у своїй культурі.

Соболевська О.Б.,

голова циклової комісії викладачів

української мови, методики навчання,

 дитячої літератури, діловодства