Історія як ключ до пізнання себе

02.05.2019 | 10:03

23 квітня 2019 року в Педагогічному коледжі у рамках проекту “Визначні особистості в історико-культурному вимірі України” відбулась студентська конференція “На перехресті історії: імена, події, факти”, учасниками якої були студенти другого курсу спеціальності «Початкова освіта».

Український  кінорежисер  Олександр Довженко сказав: «Народ, що не знає своєї історії, є народом сліпців». Усвідомлення цього, а також те, що незнання історії часто є причиною невдач і поразок її народу в боротьбі за існування, спонукало до проведення заходу.

Історія – це не лише дати і події, а насамперед люди, які її творять. Учасники конференції спробували поглянути на історію крізь призму визначних особистостей, які стояли біля витоків творення держави, впливали на хід історичних подій, своєю чіткою громадянською позицією виборювали право України на свободу і незалежність.

Студентка Плетяк Г. у своїй доповіді про князя Володимира Великого нагадала присутнім, які реформи, проведені у всіх сферах життя держави за часів його князювання, дозволили володарю Київської Русі побудувати одну з наймогутніших держав християнського світу.

Історичну роль гетьмана Богдана Хмельницького, очільника національної революції, завдяки якому відродилася українська державність, а українці усвідомили себе нацією, підкреслила у своєму виступі студентка Рільник Тетяна.

Постать Івана Мазепи, який став символом українського спротиву Росії, зацікавила студентку Семенюк Галину. Вона зазначила, що намагання гетьмана відновити державний суверенітет зробило його ім’я гаслом і програмою борців за незалежність України на наступні століття.

Серед них був і  видатний вчений, державний, громадсько-політичний діяч Михайло Грушевський. Саме він, на думку студентки Пищ Зоряни, увійшов до історії як ідеолог українського відродження, людина, яка сформувала національну свідомість українців.

Про українських незламних жінок Ольгу Басараб і Олену Телігу, які ціною власного життя виборювали право України на незалежність, розповідали студентки Худяк Діана і Семенюк Ірина. Доповідачі наголосили на тому, що жертовність і героїзм цих національно свідомих українок повинні бути прикладом для сучасної молоді незалежної України.

Суспільство завжди потребує зразка справжньої сили духу. Цим еталоном є покоління шістдесятників, яких Ліна Костенко назвала «…високовольтною лінією духу, яка проходить крізь віки». Без них поява незалежності була б неможливою. Вони боролися за свободу в роки, коли у це ніхто не вірив. Серед них був і Василь Стус, для якого поняття свободи і гідності були найвищими моральними цінностями. Про силу Стусової особистості  розповіла присутнім студентка Валерія Сотник.

Цікаві доповіді та поезії у виконанні студентів Дусана Ігоря, Семочко Наталії, Свачій Тетяни і Щигель Олени створили особливу атмосферу конференції, яка дала можливість поглянути на проблеми сьогодення крізь призму минулого і усвідомити, що історія – це ключ до пізнання народом себе.

Зі словами подяки до організаторів та присутніх звернулась завідувач відділення початкової освіти Шукалович А.М, яка підкреслила актуальність піднятої проблематики у світлі збереження національної ідентичності народу та євроінтеграційного процесу України.

 

Оксана Цигилик,

організатор конференції, викладач української мови