Відбулась відкрита лекція доц. Оксани СУРМАЧ «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

23.11.2023 | 16:06

Щороку, в четверту суботу листопада, Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. У 2023-му День пам’яті жертв голодоморів припадає на 25 листопада. Цьогорічна кампанія на вшанування пам’яті жертв Голодомору проходить  під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

23 листопада 2023 року традиційно відбулась відкрита лекція    доц. Оксани СУРМАЧ  на тему  «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

Україна втратила внаслідок Голодомору і масових штучних голодів мільйони людських життів. У 2006-му Законом України Голодомор 1932–1933 років визнаний геноцидом Українського народу.

“Цього року ми вже вдруге  вшановуватимемо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни росії проти України, яка супроводжується геноцидними практиками проти українців. Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані,  –  зазначила Оксана Іванівна.

На завершення Оксана СУРМАЧ  звернулась до викладачів і студентів: “В умовах повномасштабної війни один із ключових способів вшанувати пам’ять убитих голодом  – долучитися до акції, яку ініціює  Український інститут національної пам’яті  «Пам’ятай про жертв Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну”.

“Символом акції стала окопна свічка, адже живий вогонь – це символ пам’яті, це тепло, це надія. У цей день запаліть свічку пам’яті за вбитими голодом. Передайте тепло, станьте поряд із тими, хто нині бореться, аби більше цього ніколи не сталось,” – наголосила лектор.

Завершилась лекція хвилиною мовчання.

Сенич Галина, завідувач лабораторії