День пам’яті українців які рятували євреїв під час Другої світової війни

24.05.2021 | 10:56

21 травня, на платформі Microsoft Teams, відбулося відкрите заняття присвячене Дню пам’яті українців які рятували євреїв під час Другої світової війни, яке провела викладач-методист О. Івах.

У вступному слові  Оксана Стефанівна  зазначила:«14 травня 2021року Україна вперше відзначає День пам’яті українців які рятували євреїв під час Другої світової війни.  Пам’яті українцям, які ризикуючи власним життям та життям рідних, допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту. На наших парах з Основ соціально-правового захисту особистості, ми постійного говоримо, що найвища цінність це життя людини, ніхто немає права його забрати.”

У виступі викладач   звернула увагу на такі факти: “Війна, це страшне лихо для будь якої  держави, вона забирає життя людей під час бойових дій, але найстрашніше коли свідомо знищуються жінки, діти, люди похилого віку, мирні люди.  Тільки тому, що вони іншої національності, іншого віросповідання.

Український народ  століттями потерпав  від насилля, та при цьому зберіг свою духовність.

Що може зрівнятися з тим, коли рятується життя іншої людини ціною власного життя, життя твоїх найрідніших людей?

Людство на шляху утвердження прав і свобод людини пройшло тернистий шлях.

Після Другої світової війни проблема прав людини з чисто внутрішньої стала перетворюватися в міжнародну. Були прийняті ряд міжнародних документів, що зобов’язують держави, що підписали їх дотримувати і розвивати повагу до прав людини, без якої-небудь дискримінації.

Першим великим правовим актом стала Загальна декларація прав і свобод людини, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року.

Єврейський народ з великою шаною  згадує своїх рятівників, назвавши їх Праведниками світу. Серед них багато українців. Звання праведників народів світу надається неєвреям, які рятували євреїв у роки нацистської окупації Європи, зокрема України під час Голокосту.

Доля будь-якої нації, держави її майбутнє, залежить від того, якими будуть якості людей, котрі населятимуть її.

Пам’ятаймо ті страшні сторінки історії людства.»

З інформативними матеріалами виступили студенти групи ДШС-21 зокрема:   Вовк Софія, Петришин Ганна, Гайдук Марія, Ціхотська Діана.

Відбувся перегляд документального фільму «Праведники» режисера Євгена Тітаренко.

На занятті були присутні гості: кандидат історичних наук, завідувач відділення А.Шукалович, завідувач лабораторією Г.Сенич, методист Коледжу Р.Михайлишин, керівник групи ДШС-21 О.Соболевська.

“Дякуємо організаторам та студентам групи ДШС-11 за увагу до   важливих сторінок історії України. Так склалося, що українцям  досить часто доводилося виборювати не тільки свою незалежність, але й право на існування як народу. Проте це не вбило у людських серцях милосердя, співчуття, відваги у відстоюванні правди. Ми повинні пам’ятати тих, хто під загрозою смерті не тільки своєму життю, але й життю рідних, захищав найвищу цінність – життя  людини. Кожен із них, українців-праведників мав право на вибір – захищати себе чи життя єврея, за співчуття навіть до якого карали, а за укриття – вбивали, але перемагало добро у серці… Ви сьогодні відкрили такі величні та трагічні сторінки, які ще потребують досліджень, але навіть ці крихти інформації черговий раз демонструють, що ми – великий народ, який, попри власні негаразди, цінує життя, правду, милосердя, честь та свободу” –  зазначила на завершення заходу  Шукалович Анна Миколаївна.

Фото Соболевської О.Б.

Сенич Галина, завідувач лабораторії