Великодні гаївки у Педагогічному коледжі

18.05.2016 | 15:15

Великодні гаївки у Педагогічному коледжі
«Хай розквітне Україна, як в погожі дні весна»
Співаймо, друзі, в великоднім колі
І Господа воскреслого молім,
Щоб обновивсь весною щастя й долі
Наш Рідний край, наш Рідний дім.

У перші дні Великодніх свят студенти і викладачі Педагогічного коледжу Львівського національного університету імені Івана Франка традиційно відзначили Воскресіння Христове Великодніми гаївками у Шевченківському гаю.
З привітальним словом до присутніх звернулася організатор дійства викладач коледжу Каспрук Ірина Миколаївна, яка зазначила: «З настанням Великодніх свят пробуджується не тільки земля, а й усі людські надії та сподівання на добру долю. Це величне свято дає нам добру нагоду наповнити свої серця любов’ю і добротою, зміцнює кожного з нас духовно. Ми зустрічаємо його з благодатним почуттям радості та духовного очищення. Пасхальні урочистості дарують усім нам надію, спонукають до духовної єдності.
Від усього серця Бажаю Вам, щоб ці Пасхальні свята обдарували усіх Вас міцним здоров’ям, принесли Вам радість, благополуччя, щастя та добро! Нехай Великодня християнська традиція згуртовує всіх нас заради миру і єдності всієї України!»
Студентки ІV курсу напряму підготовки «Дошкільна освіта» Лілія Щупак, Боровець Мар’яна і Сенюк Оксана розповіли про Великодні традиції українців, гаївки та веснянки, зазначивши, що гаївки –це пісні, що виконувались тільки у час великодніх свят. Гаївок було багато і різних: для молодших дітей, для старших, для хлопців і дівчат, були й гаївки, у яких парубки та дівчата обирали собі пару. На відміну від гаївок, веснянки охоплюють цілий цикл весняних свят і співаються від Благовіщення цілу весну. Так, не кожна веснянка є гаївкою, хоч кожна гаївка є веснянкою. Але, попри все, найголовнішим залишається те, що усі веснянки, як би їх не називали – це ті пісні, що звеселяють людей, несуть в їхні душі красу та оптимізм та є дорогоцінним скарбом ранньої культури наших прапрадідів, а спільні гаївки біля церкви завжди були символом єдності та взаєморозуміння.

Христос воскрес! Радіймо, люди!
Спішім сказати добру вість,
Нехай між нами радість буде,
Жаданим буде кожен гість!
Нехай цвітуть пахучі квіти,
Хай звеселиться рідний край!
Сьогодні будемо радіти,
Бо стародавній цей звичай.
Співаймо, Бога прославляймо,
Нехай радіє Він з небес.
Серця сьогодні звеселяймо,
Христос воскрес! Христос воскрес!

З цими словами розпочалися Великодні забави, у яких взяли участь студенти та викладачі Педагогічного коледжу, а також всі охочі.
На завершення свята всі учасники об’єднались у Великодньому хороводі-струмочку.

Сенич Г.Б., заступник директора з виховної роботи

Фото Володимира Крука