«Прийшла до нас весна-красна, гаївочку принесла»

21.04.2017 | 14:45

Христос Воскрес! Радіймо, люди!

Спішім сказати добру вість,

Нехай між нами радість буде,

Жаданим буде кожен гість!

19 квітня 2017 року студенти й викладачі Педагогічного коледжу Львівського національного університету імені Івана Франка зібрали

друзів у Великоднє коло, щоб відзначити свято Воскресіння Христового  у Шевченківському гаю.

«Як і багато років поспіль, цього року ми знову маємо чудову нагоду  доторкнутися до наших національних  джерел та поринути у світ українських Великодніх традицій. Сьогодні радість Христового воскресіння перегукується із сумом, бо йде війна, гинуть люди, але ми віримо, що дуже скоро будемо святкувати переможний Великдень по всій Україні,  бо як сказав наш Кобзар: «…за вас правда, за вас слава і воля святая!” – зазначила організатор заходу, викладач Коледжу Ірина Каспрук.

З вітальним словом до студентів, викладачів  та гостей звернулась доцент, кандидат історичних наук, директор Коледжу Сурмач Оксана Іванівна:

«Вітаю Вас з нагоди найбільшого християнського свята Воскресіння Христового! Нехай Ваші душі будуть багаті на добро і любов. Хай дзвони Великодня принесуть у Вашу оселю радість, віру, надію і мир…

Великодні традиції – це дорогоцінний скарб українського народу, невичерпне джерело національного духу, це відображення життя і  віри в те, що з Христовим Воскресінням  воскресне Україна!»,

Віршем «Люблю весну» Володимира Сосюри натхненно відкрила дійство Сородник Наталя, студентка спеціальності «Дошкільна освіта», а ведучі Козак Тетяна та Блашко Марія наголосили, що особливим виявом Великодньої радості у наших селах в Україні є гаївки та різні ігри на майдані коло церкви. У християнській традиції вони символізують радість весни, молодості  та Воскресіння Христового.

З дитинства бентежно бринять мелодії гаївок: «Ой зацвіли фіялоньки», «Ми кривого танцю йдемо», «Подоляночка», «Шум», «Пливе качур», «Заплетімо вінок», «Там на церкві птах сидів».

Заспівали дзвони Великодні,

Божий син воскрес для нас сьогодні!

Поспішають з писанками діти

Радісну гагілочку зустріти.

І вела перед гагілка славна,

Як навчає звичай наш прадавній.

Цими словами  розпочалися Великодні забави в Шевченківському гаю, у яких взяли участь не лише студенти й викладачі Педагогічного коледжу та факультету педагогічної освіти Львівського національно університету імені Івана Франка, а й гості свята – учасники методичного об’єднання заступників директорів з виховної роботи коледжів, училищ, технікумів Львівської області.

 

Сенич Галина, завідувач лабораторії,

 Ірина Каспрук,  викладач музики з методикою навчання

Фото Володимира Крука