Майстер-клас з писанкарства у Педагогічному коледжі Львівського національного університету імені Івана Франка

17.04.2019 | 15:53

Якби наш народ не створив нічого іншого,

окрім писанки, то і цього було б досить,

аби зайняти почесне  місце в пантеоні

цивілізованих націй.

Василь Скуратівський, народознавець

 

 

 

Традиційно у передвеликодній час у Педагогічному коледжі проводяться  майстер-класи з писанкарства. Цього року такий майстер-клас відбувся 16 квітня 2019 року. Провели його викладачі художньої праці та образотворчого мистецтва Кірсанова О.В., Нежура Т.В.

Писанка є одним з найунікальніших видів українського народного мистецтва, в якому чи не найглибше і не найдовше зберігається таємничий код давніх віків. Символічні, стилізовані знаки на писанці ми сьогодні сприймаємо як художній орнамент. Але не можемо забувати і про їхню первісну функцію та значення, бо це є важливою частиною нашої спадщини, яка формувала українську національну культуру.

   Народна писанкова орнаментика – це своєрідний буквар, у якому створена образотворча абетка у вигляді символічних зображень, з допомогою яких можна прочитати історію віків, через які людство дійшло до сьогоднішніх днів.

Українська писанка  шедевр мініатюрного живопису, створеного руками народу.   Художнє вивершення, багатство сюжетних композицій, неповторність кольорових гам – усе це ввібрало давнє і вічно молоде мистецтво, яке не поступається перед знаменитими китайськими та японським живописними мініатюрами.

Кожна писанка знаменує широкий політ фантазії і мистецьких смаків їхніх авторів.

«Дивні, чудові, прекрасні, чарівні, надзвичайні…, саме так висловлюються люди, коли бачать наші весняно-великодні писанки. Тому не дивно, що вони сприймаються символом України, символом вишуканості наших душ».

                                               Ераст Біняшевський, дослідник, колекціонер

 

«Мистецтво писанки йде від серця, від душі, від Бога. Дивуєшся, звичайні люди створюють за допомогою бджолиного воску,  фарби, писальця високохудожні духовні твори.

Візьмеш у руки писанку – сам робишся кращим, добрішим, ласкавішим.  Істинно – в писанці закладена магія наших жінок-берегинь, яка приносить здоров’я, довголіття, силу, щастя, багатство».

 

      Богдан Ступка, народний артист України,  Лауреат Національної премії ім. Т.Шевченка

 

 

Романа Михайлишин, викладач етнопедагогіки,

методист Коледжу

Фото Мар’яни Нестер